Ultradent Products toen en nu: Dr. Fischer kijkt terug op veertig jaar hard werken, keuzes maken en successen vieren

  Hoe voelt het om nu het 40-jarig bestaan van Ultradent Products te kunnen vieren?
Het is bijna beangstigend! Waar blijft de tijd? Hoe kan het dat er nu al veertig jaar voorbij zijn? Het lijkt wel alsof we hooguit twintig jaar geleden zijn begonnen en toch staan we nu hier! Het is ongelooflijk. De tijd vliegt werkelijk voorbij.

Dr Fischer hikingDr. Fischer bei einer Wanderung im Arches National Park

En toch is er in die veertig jaar zoveel gebeurd, gedaan en veranderd, wat Ultradent Products maakt tot wat het nu is.
Dat is helemaal waar. Een groot aantal geweldige mensen hebben zich ingezet om Ultradent Products te realiseren en ik ben dankbaar dat ik van alle kanten zo veel hulp heb gehad bij deze prachtige onderneming.

3_DrFischerandLeenieDr. Fischer und seine Frau, Leenie, die erste Mitarbeiterin von Ultradent Products, vor 40 Jahren.

Wat denkt u als u terugdenkt aan het allereerste begin van Ultradent Products, toen het nog maar een heel klein bedrijf was?
Wat ik mooi vind, is dat bij alle verhalen over de beginjaren van Ultradent Products gezinsleden een rol spelen. Toen we merkten dat we het ons niet konden veroorloven om voor ons eerste product, het hemostatische middel Astringedent®, allerlei dure advertenties te plaatsen in tijdschriften voor tandheelkunde en andere publicaties, zagen wij in dat wij het alleen bij tandartsen konden krijgen door alle gezinsleden monsters te laten uitdelen.

4_AstringedentOriginalverpackungen von Astringedent® im Jahr 1978 und heute.

Heeft die ervaring van het teamwork u ook als gezin dichter bij elkaar gebracht?
Ik denk dat het voor ons heel goed is geweest, maar ik besef dat ik dan voor de hele groep spreek. Maar ik geloof zelf echt dat samenwerken mensen ook samenbrengt!

5_basketballDie Fischer-Familienmitglieder in den Anfangszeiten von Ultradent Products:
Kurze Pause von der täglichen Arbeit beim Basketball-Spiel.

Als ik zeg ‘het blauwe receptendoosje’, gaat er dan bij u een belletje rinkelen, dr. Fischer? Zo ja, dan ben ik benieuwd wat er in u opkomt.
Jazeker! In de begindagen van Ultradent Products hadden we een klein, blauw receptendoosje en blanco receptenkaarten waarop we de namen van klanten, hun adres en andere contactgegevens en informatie noteerden. In het doosje zat eerst een halve centimeter aan receptenkaartjes, later een hele centimeter en dat groeide uiteindelijk uit tot een volledig systeem met klantinformatie. Het is wel een ontroerend idee dat we dat toen gebruikten en dat dat kleine, blauwe receptendoosje uiteindelijk aan de basis stond van de klantinformatie in onze computerdatabanken, waarin nu de ‘receptenkaartjes’ staan van duizenden en nog eens duizenden klanten van over de hele wereld! Wat kan er in veertig jaar veel gebeuren. Dat is een mooi voorbeeld! Het plaatst de dingen echt in perspectief.

6_bluerecipeboxIn den Anfangszeiten von Ultradent Products wurden Kundeninformationen
in einer kleinen blauen Rezeptbox aufbewahrt

Maar ik moet wel zeggen dat we van ons kleine, blauwe receptendoosje niet meteen zijn overgestapt naar geavanceerde computerdatabanken. De volgende stap was de aanschaf van een van de eerste computers, een Ohio Scientific, met een schijfstation voor 8-inch-floppy’s. Het leek wel een opgewaardeerde typemachine! We hadden ook kettingpapier dat wij gebruikten voor onze pakbonnen en facturen, die werden geprint in vijf of zes verschillende exemplaren. Wij hadden een van de beste printers voor kettingpapier die je toen kon krijgen, maar de informatie op onze facturen en pakbonnen was zo gedetailleerd dat als we aan het eind van dag alles gingen uitdraaien, iemand klaar moest staan om aan het papier te trekken zodat de printer in beweging bleef. Het kostte veel tijd en er stond steeds iemand over de printer gebogen om alles goed uitgedraaid te krijgen en te ordenen. Hieraan konden we heel goed merken dat het bedrijf groeide – van het kleine, blauwe receptendoosje dat steeds voller raakte tot de tijd die je over de printer gebogen moest staan om de facturen en pakbonnen door de printer te trekken als aan het eind van de dag alles werd uitgedraaid!

Omdat we toen alles zelf verstuurden, zag ik de naam en praktijkgegevens van iedere klant en aan sommigen van die allereerste klanten denk ik nog steeds weleens terug. Ik weet nog dat Leenie moest lachen over twee tandartsen die een groepspraktijk hadden en als achternamen ‘Mullen’ en ‘Pullen’ hadden. Ik zal hen nooit vergeten! En verder hadden we ook een zekere ‘Dr. Payne’, waar we toen veel lol over hebben gehad en waar ik mijn hele leven lang nog om zal blijven glimlachen.

Ultradent Products is nu een tandheelkundig bedrijf dat wereldwijd veel aanzien geniet en overal ter wereld klanten en vestigingen heeft. Wanneer begon Ultradent Products wereldwijd te opereren? Hoe ging dat in zijn werk?
Onze eerste internationale klant was Yoshita, een distributiebedrijf dat onze producten aanschafte en doorverkocht in Japan. Dat moet rond 1981 of 1982 zijn geweest. Ze deden de grootste order van het hemostatische middel Astringedent en van Metal Dento-Infusor® Tips die we tot dan toe hadden binnengekregen.

7_drfischerearlytradeshowDr. Fischer auf einer internationalen Messe: Er entnimmt seinem eigenen
Arm Blut, um die Wirksamkeit von Astringedent® zu demonstrieren.

Vertelt u eens iets over de mensen waarmee u in de branche in aanraking bent gekomen, die van invloed op u zijn geweest of u hebben geholpen bij uw bedrijf?
Er zijn veel belangrijke mensen in de dentale branche die van invloed waren en die indruk op mij hebben gemaakt. De eerste die in me opkomt, is dr. Gordon Christensen. Hij heeft altijd al een groot ethisch bewustzijn en gevoel voor waarden gehad en is al zo lang ik hem ken een van de meest gerespecteerde sprekers, onderzoekers en beoordelaars van Clinicians Report van dentale producten. Hij heeft ons geholpen om van de American Dental Association een goedkeuringszegel te krijgen voor ons eerste product, het hemostatische middel Astringedent, en om van de FDA een vergunning te krijgen om het te produceren en verkopen. Dat heeft ons bedrijf echt een belangrijke impuls gegeven. Hij geloofde in dat product en heeft er met zijn goede naam voor ingestaan, waarvoor ik hem eeuwig dankbaar zal blijven.

8_drfischergordonchristensen2016: Dr. Fischer mit seinem langjährigen Kollegen und Freund,
Dr. Gordon J. Christensen

Er zijn ook nog enkele andere professoren die veel indruk op mij hebben gemaakt tijdens mijn opleiding tandheelkunde aan Loma Linda University. Dr. Jim Dunn, een tandarts en spreker die veel aanzien geniet, en Dr. Lloyd Baum, een innovator op het gebied van tandprothetiek, hebben mij beiden ondersteund en voor mij gepleit. Dr. Baum vroeg mij zelfs om in een van zijn boeken, ‘Restorative Techniques for Individual Teeth’ (Restauratietechnieken voor solitaire gebitselementen), te schrijven over het hemostatische middel Astringedent en de wetenschappelijke achtergronden ervan, waardoor ik tandartsen kon overtuigen van de voordelen ervan.

9_dan_college1-197x300Dr. Fischer als Zahnmedizinstudent an der Loma Linda Universität.
Hier bei der Behandlung eines Patienten.

Dr. Michael Miller, de gerenommeerde beoordelaar en tandarts achter Reality Esthetics, beoordeelde het hemostatische middel Astringedent met hoge cijfers in die eerste dagen, wat ons enorm heeft geholpen om mensen op dit middel te wijzen. Er zijn echt zoveel mensen die hebben bijgedragen aan het succes van Ultradent Products – het zijn er teveel om op te noemen, maar ik ben hen allen heel, heel dankbaar.

10_drfischerearlydentalpracticeDr. Fischer in seiner Zahnarztpraxis – frühe 80er Jahre

Wat zijn een paar van de belangrijkste lessen die u tijdens veertig jaar Ultradent Products heeft geleerd en die u graag aan anderen zou willen doorgeven?
Het eerste en belangrijkste wat ik heb geleerd, is dat je offers zult moeten brengen als je een bedrijf wilt opstarten en graag wilt dat het op de lange termijn een succes wordt – zowel economisch gezien als op persoonlijk vlak en alles wat daartussen ligt. Toen ik bijvoorbeeld de kans kreeg om in Europa een lezing te houden over het hemostatische middel Astringedent en de Metal Dento-Infusor Tip, was ik in alle staten, maar ik had toen nog wel mijn eigen tandartspraktijk. Als ik zou gaan, dan zou ik mijn praktijk voor een aantal dagen moeten sluiten, en in die tijd hadden we de inkomsten daaruit nog hard nodig. Hoe graag ik ook wilde gaan, ik heb de kans laten varen en in plaats daarvan mijn collega en vriend dr. Roger Hicks gevraagd om in mijn plaats te gaan, zodat ik kon doorgaan met mijn praktijk.

11_MetalDento-InfusorTipDer Metal-Dento Infusor® tip zur Ausbringung von Astringedent® hemostatic

Een ander offer was dat wij in die eerste jaren zo zuinig mogelijk hebben geleefd. Ik kan me bijvoorbeeld niet herinneren dat we vanaf het moment dat we begonnen met Ultradent Products in 1978 tot het midden van de jaren tachtig ooit uit eten zijn gegaan!

Een andere belangrijke les die ik heb geleerd, is om mijn ego overboord te zetten. Als je een egoïstische leidersfiguur bent, duw je de goede mensen weg die je willen helpen. Bescheidenheid trekt mensen aan die op een kwalitatief goede manier willen werken en op die manier kan je leren van anderen in plaats van steeds alleen maar op jezelf te vertrouwen. Het is zo belangrijk dat we onze eigen fouten kunnen inzien en herstellen – en er is niemand in de wereld die geen fouten maakt.

12_ultradentdriveDie Adresse der Ultradent Products Zentrale in South Jordan wurde 2014
von der Stadtverwaltung in „Ultradent Products Drive“ umbenannt.

Als het gaat om de opbouw en groei van Ultradent Products in de afgelopen veertig jaar, op welke prestatie bent u dan het meest trots?
Wat het lastigste was om voor elkaar te krijgen en wat dan ook de prestatie is waar ik het meest trots op ben, is dat wij erin geslaagd zijn om Ultradent Products op een organische manier te laten uitgroeien tot wat het nu is. Het is nog steeds een particulier bedrijf en wij hebben het in ons bedrijf nog steeds zelf voor het zeggen. We hebben ook een methode gevonden waardoor Ultradent Products nooit hoeft te worden verkocht, iets wat ik mij altijd ten doel heb gesteld. Daar ben ik enthousiast over en dankbaar voor. Voor de vele jaren die nog zullen komen, hebben we ook een prachtig schema van opvolging opgezet voor het bedrijf, waarop ik ook heel trots ben.

13_DrFischeroverlookingzionDr. Fischer im Arches National Park im Süden Utahs

Waar kijkt u ten aanzien van Ultradent Products naar uit voor, laten we zeggen, de komende veertig jaar?

Het belangrijkste waar ik naar uitkijk, is een goede gezondheid voor mij en alle mensen om mij heen. Als je niet gezond bent, wat heb je dan nog over?

 

Laten we een spelletje spelen met de Naam

UnbenanntHoe groot was de omvang aan internationale orders toen en hoeveel is dat nu?

TOEN: Onze eerste order van Yoshita was een bestelling van ongeveer $ 65.000. Dat was toen voor ons een gigantisch bedrag en gaf ons bedrijf een enorme impuls. Die order was toen ongeveer 33 procent van onze totale omzet. In de VS kozen we ervoor om ons bedrijf organisch te laten groeien en ons product niet via distributeurs te gaan verkopen. Daardoor groeide het weliswaar aanzienlijk langzamer, maar wel geleidelijk en stabiel. Er is wat tijd overheen gegaan.

NU: Van onze productie exporteren wij 65 procent. Dat is meer dan de helft! Ik ben blij dat wij dankzij ons organische verkoopmodel op onze thuismarkt (zonder distributiekanalen), hier in de VS een stevig bedrijf hebben kunnen opbouwen, waarmee we in staat zijn om persoonlijk, direct contact te hebben met onze klanten. Ik vind dat zeer waardevol.

14_shippingphotoUltradent Products versendete seine eigenen Produkte immer schon ab Hauptsitz
South Jordan, UTAH – sowohl ins Inland als auch ins Ausland.

Hoeveel werknemers had Ultradent Products toen en hoeveel werken er nu bij Ultradent Products?

TOEN: Tot ongeveer 1982 of 1983 hadden we maar weinig werknemers die geen lid waren van de familie Fischer. Tot begin jaren tachtig, toen we mensen van buiten de familie zijn gaan aannemen, waren er in totaal steeds ongeveer vijf à acht mensen in dienst.

NU: Bij Ultradent Products werken nu wereldwijd iets meer dan 1.600 werknemers – een gigantische sprong!

15_earlymanufacturingDie Zahl der Ultradent Products Mitarbeiter wuchs seit der Gründung
auf mehr als 1.600 Teammitglieder weltweit.

Van waaruit deden wij destijds onze zaken en productie en waar gebeurt dat nu?

TOEN: Nadat we eerst vanuit huis werkten, verhuisden we op een gegeven moment naar een hooischuur van 223 vierkante meter, die wij ombouwden tot kantoor en productielocatie. Het voldeed meerdere keren aan de inspectie-eisen van de FDA.

NU: Momenteel bestaat ons hoofdkantoor uit twee gebouwen in South Jordan, Utah in de VS. Ieder gebouw is ongeveer 21.000 vierkante meter groot. Bij elkaar zijn dat 42.000 vierkante meter, alleen al hier in South Jordan. Dus daarbij zijn de vele internationale vestigingen en dochterbedrijven over de hele wereld nog niet meegerekend. Wat een verschil in veertig jaar.

16_metal_haybarnLinks: Die erste ca. 200 m2 große Betriebsstätte von Ultradent Products – eine umgebaute Scheune. Rechts: Die heutige Ultradent Products Zentrale in South Jordan, Utah.

Hoe heeft onze productportefeuille zich door de jaren heen ontwikkeld?

TOEN: Toen we begonnen met Ultradent Products, hadden we alleen het hemostatische middel Astringedent. Twee jaar later brachten we de Metal Dento-Infusor Tip op de markt en tot 1983 boden we alleen die twee producten aan. In die tijd begon ik met de ontwikkeling van de retractiedraad Ultrapak®.

NU: We bieden wereldwijd 1.430 artikelen aan.

17_catalogpics

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s