Endo-Eze™ MTAFlow™- wortelkanaalreparatiecemen: wat is het verschil met andere cementen?

Dit jaar introduceerde Ultradent Products Inc. MTAFlow™-wortelkanaalreparatiecement (MTA staat voor mineraaltrioxideaggregaat). MTAFlow is speciaal ontwikkeld voor pulpotomieën, pulpaoverkappingen, apexvullingen, apexificatie, perforatieherstel en wortelresorptie.

Endodontische reparatiecementen op basis van MTA, waaronder ook MTAFlow, worden gebruikt voor tal van endodontische procedures en vormen na het aanbrengen van het materiaal in het wortelkanaal een laag hydroxyapatiet. Endodontoloog dr. Carlos Ramos zegt daarover: “Een van de echt waardevolle ontwikkelingen op het gebied van de tandheelkunde is de introductie van reparatiecementen op basis van mineraaltrioxideaggregaat (MTA) ten behoeve van endodontische behandelingen. De ontwikkeling van producten op basis van bioactieve keramiekmaterialen heeft veel betekend voor de verbetering van pulpaoverkappingen, pulpotomieën, de behandeling van open apexen, apexresectie (retrograde vullingen), herstelwerkzaamheden na onbedoelde perforatie en bij resorptie.”

Ja, deze formule heeft inderdaad voor patiënten en tandartsen veel verbeterd binnen de endodontie, niet alleen op wetenschappelijk gebied, maar ook in de praktijk. Helaas kent het ook mindere kanten. Dr. Ramos zegt hierover: “Ook al is MTA een uitstekend reparatiemateriaal gebleken, de grootste zwakte van zowel witte als grijze MTA-cementen is dat ze niet gemakkelijk zijn in het gebruik. De dosering van MTA op verschillende plaatsen binnen een gebitselement is een enorme uitdaging gebleken. Bij MTA-materialen op basis van poeder en puur water leek het soms wel of je met nat zand bezig was. Bovendien verliest het materiaal zijn consistentie als er te veel vloeistof is bijgemengd, zelfs als daarbij de door de fabrikant aanbevolen verhoudingen worden aangehouden. MTA is niet gemakkelijk mengbaar en is zelfs nog lastiger goed op de juiste plaats te doseren zonder dat er een enorme troep ontstaat. Dat komt omdat het zich beter hecht aan metalen instrumenten dan aan de wanden van de caviteit of aan zichzelf. Er kwamen verschillende instrumenten en doseerpistolen op de markt waarvan werd beweerd dat zij het aanbrengen van MTA gemakkelijker zouden maken, maar zij konden deze claim niet waarmaken.”

MTAFlow_Application

Het MTAFlow-wortelkanaalreparatiecement van Ultradent Products is dankzij het zeer fijnkorrelige poeder en het zelf ontwikkelde, gelachtige mengmedium snel en gemakkelijk te mengen tot een soepele consistentie die voldoet aan de door de tandarts gewenste dikte. Overigens is MTAFlow het enige reparatiecement op basis van mineraaltrioxideaggregaat dat specifiek is ontworpen voor gemakkelijke dosering met behulp van een tip die zo klein is als de NaviTip® van 29 ga.

Verder kunnen met MTAFlow-wortelkanaalreparatiecement verschillende consistenties worden bereikt door te variëren in de verhoudingen tussen het fijne poeder en de in eigen huis ontwikkelde gel op waterbasis. Bij een dunne consistentie is dosering via een doseertip mogelijk. Dit is handig voor het nauwkeuriger en gecontroleerder appliceren van materiaal, zoals voor apexificatie, resorptie of het aanbrengen van een apicale plug. Een dikkere consistentie is geschikt voor pulpaoverkappingen, het herstellen van pulpakamerperforaties en pulpotomieën. Als MTAFlow tot een putty-achtige consistentie wordt gemengd, kan de tandarts er ook wortelvullingen mee maken.

Lees meer over MTAFlow op www.ultradent.com/nl.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s