Vijf overwegingen bij het kiezen van een kwalitatief hoogwaardige composiet

Nooit eerder was de vraag naar hoogwaardige esthetische tandheelkunde zo groot als in deze tijd van selfies, hogeresolutiecamera’s en sociale media. Voor tandartsen is de kwaliteit van de gebruikte composiet een factor die hun werk kan maken of breken. Maar er is zoveel keuze in materialen dat we soms door de bomen het bos niet meer zien. Waar moet u nu op letten bij de keuze voor een composiet? Er zijn in ieder geval vijf eigenschappen die tandartsen zouden moeten eisen van hun composietmateriaal, als ze hun patiënten blij willen maken met esthetische, duurzame en hoogwaardige restauraties. Ja, het is ECHT mogelijk om alle volgende eigenschappen terug te vinden bij een composietmateriaal.

1) Hantering/controle

Mosaic handling propertiesUniversele composiet Mosaic® van Ultradent

 

Tandartsen moeten kiezen voor een composiet die gemakkelijk te bewerken is en toch zijn vorm behoudt. Het materiaal mag niet inzakken, scheuren of aan instrumenten blijven plakken. Dat kost immers kostbare tijd bij het maken van de restauratie. Composieten die goed bewerkbaar en op te bouwen zijn met ruim voldoende verwerkingstijd, zijn goed te controleren, waardoor de tandarts efficiënter kan werken.

2) Ruime keuze in kleur, opaciteit en translucentie

Mosaic shade guideDe twintig beschikbare kleurschakeringen van Mosaic-composiet

 

Esthetiek is een van de belangrijkste aspecten voor een patiënt als het gaat om de tevredenheid over tandheelkundige werkstukken. Bij composieten hangt de esthetiek sterk af van de beschikbaarheid van voldoende kleurschakeringen, opaciteiten en translucenties van het product waarmee de tandarts gaat werken. Hoe meer opties, hoe natuurlijker, gedetailleerder en esthetischer het eindresultaat, aangezien gebitten van mens tot mens verschillen. Idealiter moet de gekozen composiet ook de mogelijkheid van opake (dentine)kleuren bieden, die de kleurschakering (hue) en de kleurverzadiging (chroma) van de restauratie op een natuurlijke manier zullen beïnvloeden. Ook moeten er enkele translucente (glazuur)kleuren beschikbaar zijn, aangezien die de algehele helderheid bepalen. Bij het maken van een restauratie zorgen de opaciteit van de dentinekleur en de translucentie van de glazuurkleur samen voor een effect dat de optische eigenschappen van de omringende dentitie nabootst. Bij de composiet Mosaic kunt u kiezen uit maar liefst twintig kleurschakeringen waarmee u voorspelbare, levensechte restauraties maakt; voor een enkele kleur op een kleine afsplintering of defect of voor meerdere kleurschakeringen bij een complexe restauratie.

3) Duurzaamheid/levensduur

composite-handling-mosaic_case-studiesKlasse-II-restauratie met behulp van Mosaic-composiet in de kleurschakeringen A2 en Enamel Neutral; er werd gekleurde kunststof toegevoegd voor een vlekkeneffect. Foto’s met dank aan prof. Lorenzo Breschi

 

De huidige composietmaterialen verschillen aanzienlijk van elkaar in duurzaamheid. Daarom moeten tandartsen heel kritisch zijn en gedegen vooronderzoek doen voordat ze een hoogwaardige composiet kiezen. Idealiter moeten tandartsen kiezen voor een composiet die hoog scoort op het gebied van glansbehoud, hardheid, compressiesterkte en buigsterkte. (Als het gaat om volumekrimp en slijtage zijn overigens lage scores beter.) Ja, hoogwaardige composieten kosten misschien iets meer, maar verdienen zich uiteindelijk meer dan terug dankzij minder tijd aan de stoel en veel minder falende restauraties en herbehandelingen.

Tip van een professional: naast een hoogwaardige composiet draagt ook een goede uitharding bij aan de levensduur van een restauratie. Door te investeren in een hoogwaardige polymerisatielamp zorgt u voor een duurzamere restauratie met een langere levensduur. De VALO Grand-ledpolymerisatielamp van Ultradent is zo’n lamp. Hij hardt alle foto-initiatoren met gemak uit, ongeacht de plaats van het materiaal in de mond.

4) Flexibiliteit

Dankzij de enorme ontwikkelingen op het gebied van tandheelkundige composietmaterialen, kunnen tandartsen nu composieten aanschaffen die gebruikmaken van nanohybride technologie. Deze composieten zijn geschikt voor elk type restauratie, zowel in het front als in de zijdelingse delen. Nanohybride composieten bevatten deeltjes van verschillende grootte en combineren daarmee de voordelen van microgevulde composietmaterialen (die bestaan uit heel kleine deeltjes – voor een hogere glans, maar lagere sterkte) met die van hybride composietmaterialen (die wel een goede sterkte hebben, maar minder goed polijstbaar zijn en daardoor bij het polijsten mat blijven). Nanohybride composieten voldoen aan alle gewenste eigenschappen op het gebied van esthetiek, duurzaamheid en polijstbaarheid. De nanohybride formule van Mosaic bestaat uit vuldeeltjes van zirkoniumglaskeramiek en siliciumdeeltjes van 20 nanometer. De optimale balans van nanovulstofpartikels zorgt voor een glad, glanzend oppervlak en goede mechanische eigenschappen – voor sterke restauraties die een hoge belasting aankunnen.

5) Nauwkeurige kleurbepaling

composite-handling-shade-guideDankzij uitneembare kleurstalen (bij Mosaic-composiet meegeleverd) is het vinden van de juiste kleur eenvoudiger

 

Een nauwkeurige kleurstaal is voor elke tandarts onmisbaar als hij een composietmateriaal voor het eerst gebruikt. U wilt immers zeker weten of u de juiste kleurschakering(en) kiest. De kleurstaal van Mosaic bevat twintig kleurschakeringen waarmee u heel eenvoudig de juiste kleur kunt bepalen. De kleurstalen van 100% composiet vormen een goede afspiegeling van het uitgeharde eindresultaat. Ze zijn daarom een onmisbaar hulpmiddel voor het bepalen van de natuurlijke kleurverzadiging, kleurwaarden en kleurschakeringen van de dentitie van de patiënt en het aanpassen van de composietkleuren daaraan.

composite-handling-mosaic_product

Lees Meer over Mosaic op http://www.ultradent.com/nl

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s