Het juiste bondingproduct kiezen: wat u moet weten

Het kiezen van de juiste adhesief is een van de belangrijkste productbeslissingen die een tandarts kan nemen. De beslissing is van invloed op de kwaliteit en levensduur van restauraties, op de tijd die gemoeid is met het afwerken ervan en op het geld dat de tandarts moet investeren om te zorgen dat de adhesief werkt op alle soorten ondergrond. De beslissing heeft ook invloed op de tevredenheid van de patiënt en de vraag of hij zich op zijn gemak voelt. Ontwikkelt de patiënt bijvoorbeeld gevoeligheden door de gebruikte adhesief of ervaart hij de ingreep als onplezierig? In deze blog bespreken we een aantal aspecten waar tandartsen rekening mee moeten houden bij het kiezen van het juiste bondingproduct voor hun praktijk.

 

Samenstelling

Peak%20Bond%20Strength%20Data.jpg

Bij goede dentale adhesieven is vaak een belangrijke rol weggelegd voor de chemische samenstelling van het product. De meeste bondingmaterialen op de dentale markt bevatten een monomeer met de naam MDP (10-methacryloyloxydecyldiwaterstoffosfaat), een stof die in 1981 werd ontwikkeld door de Japanse fabrikant van dentale producten Kuraray. Toen Ultradent Products begon met de ontwikkeling van de adhesief PeakTM Universal Bond, besteedde het onderzoeks- en ontwikkelingsteam dan ook veel tijd aan het samenstellen van een monomeer van eigen fabricaat, een stof die nu een belangrijke component is van de formule van deze adhesief. Dankzij de door ons ontwikkelde fosfaatmonomeer kunnen restauraties met een lange levensduur worden gemaakt, met hechtsterkten die veel groter zijn dan die van de concurrentie. Wanneer je hem mengt met andere materialen, kan deze unieke monomeer, die alleen wordt gebruikt in de adhesief Peak Universal Bond, geëxponeerde dentinetubuli veel beter sluiten. Bovendien vloeit hij op zo’n manier omlaag dat hij ieder gebied bereikt dat is ontstaan bij het etsen van het gebitselement, al is het nog zo klein. Bij een onderzoek aan de Dalhousie-universiteit in Halifax (Nova Scotia, Canada) werd van vijf bondingsystemen de hechtsterkte bij schuifbelasting vergeleken. Uit de resultaten kwam naar voren dat het adhesiefsysteem Peak Universal de grootste hechtsterkte vertoonde, zowel op dentine als glazuur.1 Uit een vergelijkbaar onderzoek, uitgevoerd door Clinician’s Report, kwamen vergelijkbare resultaten naar voren.2 Dankzij zijn chemische samenstelling zorgt Peak Universal Bond voor een blijvend sterkere hechting.

 

Viscositeit

De viscositeit van een adhesief is voor tandartsen heel belangrijk. Als een adhesief te dunvloeibaar is, is het lastig te controleren en vloeit het uit over het hele gebitselement. Maar als een adhesief te dikvloeibaar is, is uitblazen lastig en komt het moeilijker terecht in de microscopisch kleine gebieden van het gebitselement waar het heen moet vloeien om voor een goede hechting te zorgen. Met een vulstofpercentage van 7,5% is de viscositeit van de adhesief Peak Universal Bond perfect afgestemd op het creëren van een minimale laagdikte (twee micron). De adhesief Peak Universal Bond is ontworpen om te blijven op de plek waar de tandarts het aanbrengt. Maar ook het uitblazen van het materiaal en het inwrijven ervan in de tubuli van het gebitselement gaat heel gemakkelijk. Het materiaal hardt ook beter en gemakkelijker uit dan concurrerende materialen, zelfs op plaatsen waar het voor een tandarts lastig is om met een polymerisatielamp te komen. Dankzij bovenstaande eigenschappen van de adhesief kunnen tandartsen er bij het gebruik van Peak Universal Bond, volgens de techniek die door Ultradent Products, Inc. wordt aangeraden, van op aan dat hun restauraties de tand des tijds zullen doorstaan.

 

Universele applicatie

PeakSubstratesDe adhesief Peak Universal Bond werkt op alle ondergronden.

Waarom zou een tandarts meerdere adhesieven in zijn kast moeten hebben staan als één adhesief voldoende is? Het adhesiefsysteem van Peak Universal bevat een universeel bondingmiddel dat geschikt is voor self-etch- en total-etch-technieken. De universele formule werkt goed in combinatie met alle ondergronden, waaronder dentine, glazuur, porselein, metaal, composiet en zirkonium. Bovendien biedt het uitstekende hechtsterkten. Dit adhesiefsysteem is ideaal voor alle bondingtoepassingen. En niet onbelangrijk: u bespaart kostbare tijd en veel geld, omdat u geen extra producten hoeft aan te schaffen.

 

Minder postoperatieve gevoeligheid

PeakEtchDetailSEM van de microscopisch kleine ruimten waar de adhesief Peak Universal Bond kan heenvloeien.

Een van de factoren waar tandartsen het meest op letten bij de keuze voor een adhesief, is gevoeligheid als gevolg van de bonding. Meestal wordt dergelijke gevoeligheid veroorzaakt door microscopisch kleine ruimten in het gebitselement, waarin de adhesief niet heeft kunnen doordringen. Dan kan het gebeuren dat er, terwijl de patiënt eet of praat, een hydraulische beweging plaatsvindt binnen de dentinetubuli, wat leidt tot overgevoeligheid. De adhesief Peak Universal Bond kan postoperatieve gevoeligheid vrijwel volledig tegengaan doordat het hydrofiele oplosmiddelen bevat. Hierover zegt Neil Jessop, onderdirecteur van de afdeling onderzoek en ontwikkeling bij Ultradent Products: “Het dringt gewoon het gebitselement binnen en spoort in een tand of kies zelfs de allerkleinste ruimten op die je je kunt voorstellen. Na het uitblazen en belichten wordt de adhesief hydrofoob. Hierdoor ontstaat een zeer langdurige hechting, waarbij deze gevoeligheid, die zich bij veel andere verkrijgbare adhesieven wel voordoet, goed kan worden tegengegaan. Het is echt een duurzame langetermijnoplossing: een geweldige hechtsterkte in combinatie met minimale gevoeligheid bij de patiënt.”

 

Beproefd/getest

UltraTester

De door Ultradent Products ontwikkelde testmethode voor de schuifsterkte is overgenomen als nieuwe ISO-standaard. De Ultratester maakt gebruik van deze zeer nauwkeurige methode voor het bepalen van de hechtsterkte van materialen.

Ultradent Products heeft jaren gewerkt aan het ontwikkelen en testen van de hechtsterkten van Peak Universal Bond. De adhesief heeft niet alleen een veel grotere hechtsterkte dan concurrerende producten, maar Ultradent Products heeft bovendien een eigen testmethode ontwikkeld en verfijnd en jarenlang voorlichting gegeven over deze methode, waardoor een reproduceerbare techniek is ontstaan die tegenwoordig door onderzoeksorganisaties over de hele wereld wordt toegepast.

notchededgetechnique

Vergelijking tussen een recht contactvlak en de kruiskop met inkeping van de Ultratester voor het testen van de hechtsterkte.

Na een uitgebreid onderzoek, waarbij twintig onafhankelijke organisaties betrokken waren, is de International Organization for Standardization (ISO) er zelfs toe overgegaan om de testmethode van Ultradent Products voor het testen van de hechtsterkte over te nemen als gouden standaard. Sindsdien heeft Ultradent Products het apparaat voor het testen van de hechtsterkte, waarbij gebruikgemaakt wordt van een kruiskop met inkeping, al verkocht aan veel dentale bedrijven en concurrenten, die deze standaard inmiddels als hun eigen standaard hebben overgenomen.

 

Klik hier voor meer informatie over de adhesief Peak Universal Bond.

 

  1. Price RB, McLeod M, Felix CM. Bond strengths of self-etching bonding systems to dentin and enamel. J Dent Res. 87(Spec Iss A):0825, 2008 (www.dentalresearch.org).
  1. Clinician’s Report, Volume 5, Issue 8, August 2012

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s