Het verhaal achter de VALO-polymerisatielamp

Neil Jessop, onderdirecteur van de afdeling onderzoek en ontwikkeling van Ultradent Products, hield onlangs een lezing over de evolutie van de VALOTM-polymerisatielamp. “Ik voel constant de noodzaak om in de gaten te houden wat goed is en om vooruitstrevend te blijven. Het gaat niet allemaal vanzelf.” Ultradent Products blijft innoveren en bracht in 2017 in Europa de VALOTM Grand-ledpolymerisatielamp op de markt. De lamp heeft een maar liefst 50 procent grotere lens van 12 mm. Dankzij de grotere lens kunnen tandartsen een volledige restauratie bedekken en belichten met de zeer efficiënte leds (385 nm – 515nm) die in de lamp zitten. Het verhaal achter de ontwikkeling van de VALO-polymerisatielampen begint echter meer dan twee decennia geleden, in 1997.

 

History-Valo_1VALO-ledpolymerisatielamp

 

Neil Jessop herinnert het zich nog goed: “Ons eerste idee voor de VALO-polymerisatielamp is alweer een eeuwigheid geleden, toen Ultradent Products nog niet eens een polymerisatielamp in zijn assortiment had. Eind jaren negentig deden wij veel onderzoek naar adhesieven. De enige polymerisatielamp die op dat moment op de markt was, was een halogeen-kwartslamp. Die lampen waren groot en onhandig en daardoor waren restauraties dieper in de mond er maar moeilijk mee te bereiken. Ook waren ze heel kwetsbaar en niet helemaal betrouwbaar. Wij hebben toen als bedrijf de stap gezet om onze eigen polymerisatielamp te ontwikkelen, net op het moment dat er blauwe ledlampchips verschenen in sleutelhangers en andere kleine gadgets. Daar moeten we iets mee, dachten we, want blauwe geven geen warmte af, in tegenstelling tot rode leds die al sinds de jaren zestig bestonden. Door blauwe leds te gebruiken was er geen ventilator meer nodig, zodat we een veel kleinere polymerisatielamp konden ontwikkelen.”

 

History-Valo_2Neil Jessop, onderdirecteur onderzoek en ontwikkeling

 

En toen bracht Ultradent Products de UltraLume-ledpolymerisatielamp op de markt. In de jaren daarna bracht het bedrijf telkens nieuwe versies van de UltraLume op de markt die telkens weer een stukje beter waren dan hun voorganger. “Al die jaren verdiepten we ons in de modernste ledtechnologie. We wisten dat de UltraLume-polymerisatielamp een grote stap vooruit was, niet alleen voor ons als bedrijf, maar voor de hele dentale branche; het was immers de eerste ledpolymerisatielamp op de markt. Toch kwamen we op een gegeven moment op een punt dat we wisten dat we iets nog beters konden maken,” aldus Jessop. “We besloten dat we zouden beginnen met de ontwikkeling van een compleet nieuwe polymerisatielamp en wel onder een nieuw merk, omdat hij zo sterk zou afwijken van alles wat we tot dan toe hadden gemaakt.”

History-Valo_3De UltraLume-ledpolymerisatielamp van Ultradent Products die in 1999 op de markt kwam

 

Jessop vervolgt: “Wij staken zeker drie jaar in het onderzoek. Na het ontwikkelen van tal van prototypes en met veel vallen en opstaan, brachten wij in 2009 onze VALO-ledpolymerisatielamp op de markt. We waren enorm trots op het resultaat van al onze inspanningen.”

History-Valo_4De VALO-polymerisatielamp van Ultradent Products

Omdat Ultradent Products een verticaal ingesteld en verticaal geïntegreerd bedrijf is (wij voeren onze onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten, productie, marketing, verkoop etc. zelf uit), ging het bedrijf de uitdaging aan om de VALO-polymerisatielamp zelf te ontwikkelen. Als onderdeel van het unieke ontwerp werd besloten om de polymerisatielamp uit één massieve staaf luchtvaartaluminium te frezen, wat de VALO-polymerisatielamp niet alleen zijn moderne uiterlijk geeft, maar hem ook heel robuust maakt, aangezien de constructie uit één stuk zeer goed bestand is tegen breuk. Dit loste een ander oeroud probleem op dat bij andere polymerisatielampen op de markt speelde.

 

 

History-Valo_5
De VALO begint als een massieve staaf luchtvaartaluminium

 

De VALO-polymerisatielamp onderscheidde zich direct van andere polymerisatielampen, waarbij een onverwachte eigenschap bijzonder in het oog sprong. “Een van de dingen waarin de VALO-polymerisatielamp afweek van andere polymerisatielampen van dat moment was het feit dat hij nog een snoer had. Dat deden wij omdat snoerloze polymerisatielampen toen nog heel duur waren en er moeilijk goede batterijen voor te krijgen waren. We wilden dat tandartsen konden vertrouwen op hun polymerisatielamp en dat zij niet tegen dat probleem zouden hoeven aanlopen. We hadden er ook nog geen goede oplossing voor gevonden, dus bleef onze lamp zijn snoer houden,” vertelt hij. “Doordat er in het apparaat geen batterij hoefde, was de VALO-polymerisatielamp lichter, slanker en kleiner.”  

Jessop: “Nadat we de VALO-polymerisatielamp met snoer op de markt hadden gebracht, begonnen we te werken aan de VALO-polymerisatielamp zonder snoer, met als doel dat de batterijen ervoor gemakkelijk verkrijgbaar zouden zijn (en dus niet exclusief geschikt waren voor de VALO-polymerisatielamp) en dat hij weinig zou kosten. We ontdekten dat we gebruik konden maken van hetzelfde type batterij dat voorkomt in veel digitale camera’s en andere kleine apparatuur.”

En zo introduceerde Ultradent Products op een dag de VALO Cordless-ledpolymerisatielamp. “Ik denk dat de draadloze polymerisatielamp heel veel van onze klanten aansprak en hun liet zien dat wij met hen meedachten, aan hun behoeften tegemoet wilden komen en echt naar hen luisterden,” aldus Jessop. “Hierdoor hebben we een niche weten te veroveren binnen de polymerisatielampenbranche en ik ben enorm trots op ons hele team voor al het harde werk, de innovatieve ideeën en de enorme inspanning die is verricht om te zorgen dat ieder klein detail van hoge kwaliteit was. Onze VALO-polymerisatielamp is in ieder opzicht geweldig en dat zegt wat over iedereen die zo zijn best heeft gedaan om er echt iets goeds van te maken.”

 

History-Valo_6De polymerisatielampen van het type VALO Cordless en VALO Corded

 

De VALO-polymerisatielampen met en zonder snoer wonnen jaar na jaar brancheprijzen, waaronder verschillende technologieprijzen, zoals tal van Townie Choice-prijzen en “Best of Class”-prijzen van Pride Institute. Later introduceerde Ultradent Products de reeks VALO Colors, een leuke nieuwe aanvulling van de snoerloze polymerisatielamp.

 

History-Valo_7VALO Colors-polymerisatielamp

 

En met de recente introductie van de VALO Grand-polymerisatielamp is de cirkel rond. Deze polymerisatielamp komt volgens Jessop aan “klinische behoeften op een zeer grote schaal tegemoet”. De lens is met 12 mm aanzienlijk groter en uniek ten opzichte van andere polymerisatielampen op de markt, omdat de polymerisatielamp hiermee een volledige restauratie kan bedekken zonder dat er zwakke plekken achterblijven, zoals vaak wel gebeurt bij kleinere lenzen. Deze zwakke plekken leiden vervolgens vaak tot het falen van een restauratie. De eerstvolgende grote lens is maar 9 mm groot. Bovendien heeft hij niet het lage profiel dat zo kenmerkend is voor onze polymerisatielampen en waarmee tandartsen ook restauraties helemaal achterin de mond goed kunnen bereiken en uitharden.”

De VALO Grand-ledpolymerisatielamp is verkrijgbaar zonder snoer en sinds dit jaar ook met snoer.

 

History-Valo_8VALO Grand-polymerisatielamp

Hoewel ze een heel eind zijn gekomen, zullen het bedrijf en zijn onderzoeks- en ontwikkelingsteam zeker niet op hun lauweren gaan rusten. “Dit werd ons niet in de schoot geworpen. Heel veel mensen hebben hard gewerkt om hier te komen en ik voel altijd een zekere noodzaak om de rest voor te blijven. Deze branche kent veel slimmeriken, dus we proberen altijd alert te blijven en de ontwikkelingen voor te zijn. We kijken altijd naar mogelijkheden om de allernieuwste technologie te bieden en die continu te verbeteren,” zegt Jessop hierover.

Hij roemt daarbij ook dr. Dan Fischer, de oprichter en president-directeur van Ultradent Products, zonder wie de vele unieke innovaties, waaronder de ontwikkeling van de VALO-polymerisatielampen, niet mogelijk zouden zijn geweest. “Dr. Fischer is altijd al in staat geweest om de kansen binnen de dentale branche te zien, ook omdat hij zelf tandarts is. Hij kon altijd zeggen: ‘als tandarts heb ik hier behoefte aan of heb ik dat nodig’. Dankzij zijn passie en overtuiging konden wij op veel verschillende terreinen scoren. Hij laat ons dingen uitproberen en we mogen daarbij fouten maken. Daarvan leren we en kunnen we dingen verbeteren, zodat we uiteindelijk een geslaagd product kunnen neerzetten. En dat past precies bij het verhaal achter de ontwikkeling van de VALO-polymerisatielamp.”

Lees meer over VALO op www.ultradent.com/NL.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s