BPA: Niet in producten van Ultradent Products. Nu niet en nooit niet!

Bij Ultradent Products komen onze patiënten en hun gezondheid op de eerste plaats. Daarom bevatten alle producten van Ultradent Products, inclusief alle composietmaterialen en sealants, geen BPA (bisfenol A). Nu niet en nooit niet. Om onze patiënten hierover beter te kunnen voorlichten, nemen we een kijkje in de geschiedenis van BPA, waarom het schadelijk is en hoe de norm ‘BPA-vrij’ wordt gemeten.

Een korte geschiedenis van BPA

In 1891 werd BPA voor het eerst gebruikt om de groei van (pluim)vee te verbeteren. Ook fungeerde het als oestrogeenvervanger voor vrouwen. In de jaren vijftig van de vorige eeuw begonnen bedrijven BPA op grote schaal te gebruiken bij de productie van plastic flessen, metalen blikjes en andere huishoudelijke artikelen. Maar nog geen twintig jaar later verschenen de eerste onderzoeken die aantoonden dat er bij consumptie of absorptie van BPA door de mens kans op schadelijke bijwerkingen bestond, zoals borst- en prostaatkanker, obesitas, aangeboren afwijkingen en tal van andere problemen.

BPAfree_Granada_webIn 1996 werd een beruchte studie, bekend als de Granada-studie, gepubliceerd, die aantoonde dat sealants die op bis-DMA gebaseerd zijn, BPA afgeven in de mond. In deze studie waren een aantal grove fouten gemaakt waardoor mensen dachten dat alle sealants in de dentale markt gebruikmaken van dezelfde chemische samenstelling, hoewel in de Granada-studie slechts één sealant van één tandheelkundig bedrijf (niet Ultradent Products) was getest.

In 1978, toen Ultradent Products zijn eerste product op harsbasis introduceerde, besloot het bedrijf om op geen enkele wijze BPA-houdende materialen in zijn producten te verwerken in verband met de risico’s die gepaard gaan met deze synthetische samenstelling.

Bis-GMA (bisfenol-A glycidylmethacrylaat)

Nu de gevaren van BPA bekend zijn, wordt vaak ten onrechte aangenomen dat elk synthetisch materiaal dat met ‘bis’ begint gevaarlijk of schadelijk is. Maar dat is niet altijd het geval, aangezien het voorvoegsel ‘bis’ niet meer betekent dan ‘twee’ of ‘symmetrisch’. Net zoals een fiets twee symmetrische wielen heeft, hebben chemische samenstellingen met het voorvoegsel ‘bis’ in de naam twee symmetrische helften.

Bisisnotbad_web

 

Bis-GMA is een uiterst stabiele samenstelling die door tal van fabrikanten, waaronder Ultradent Products, gebruikt wordt. Wanneer bis-GMA-moleculen op de juiste manier ontwikkeld zijn, vallen ze niet uiteen in de mond en worden ze niet door het lichaam geabsorbeerd.

Er is meer dan één manier om bis-GMA te maken. Sommige fabrikanten maken het door BPA te laten reageren met een andere chemische samenstelling. Omdat BPA een van de reactiebestanddelen in dit chemische proces is, zal er altijd een beetje BPA in het gecreëerde bis-GMA achterblijven. Ultradent Products maakt geen gebruik van dit proces. Ultradent Products creëert bis-GMA zonder ooit BPA in de reactie te gebruiken. Aangezien BPA nooit deel uitmaakt van de reactievergelijking, zal het geproduceerde bis-GMA geen spoortje BPA bevatten, waardoor alle producten van Ultradent Products gecertificeerd BPA-vrij zijn.

Wanneer wordt een product als BPA-vrij gekwalificeerd?

Ultradent Products laat zijn producten standaard onderzoeken op sporen van BPA tot op een niveau van 1 deel per miljoen (ppm). Dit doen we zowel intern als via externe laboratoria. Ultradent Products heeft in geen enkel van zijn uitgeharde, bereide materialen ooit BPA aangetroffen, hoewel we erkennen dat BPA kan voorkomen in een hoeveelheid die zo gering is dat die niet boven het niveau van 1 ppm uitkomt.

Om het in perspectief te plaatsen: als een product van Ultradent Products positief zou worden getest op BPA in een theoretische hoeveelheid van 1 ppm, zou bij een kind van 15 kg in totaal 75 kg materiaal per dag moeten worden gebruikt, en dat elke dag, om de limiet voor veilige blootstelling van de FDA te overschrijden. Een typische behandeling met 0,2 gram composiet dat theoretisch 1 ppm BPA bevat, zou dus 375.000 keer op één dag moeten worden uitgevoerd om de limiet voor veilige blootstelling van de FDA te overschrijden.

dr_fischer_clinic_2011_web

Dr. Dan Fischer, oprichter & CEO van Ultradent Products, Inc.

 

“Gelet op de mogelijke dagelijkse blootstelling waarmee een patiënt op andere manieren in zijn omgeving te maken kan krijgen (kassabonnetjes (thermisch papier), gerecycled papier, frisdrankblikjes of voedsel in blik) hebben wij er vanuit praktisch standpunt alle vertrouwen in dat tandheelkundig materiaal onder de detecteerbare limiet van 1 ppm als ‘BPA-vrij’ wordt beschouwd”, aldus dr. Fischer, oprichter en CEO van Ultradent Products. Ultradent Products heeft nooit BPA gebruikt in een van zijn harsproducten (gemeten onder 1 ppm) en wij zullen dit ook nooit gaan doen.

BPAfree_UP_Products_Overview_NL_web

 

Lees hier meer over Ultradent Products.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s