De kunst van het etsen: de beste preparatie van glazuur en dentine voor een adequate adhesie

Onlangs kreeg ik een brief van dr. David D. May, een tandarts uit Hemet, Californië (VS), waaruit ik u kort iets wil citeren: “Ik ben een zelfverklaard ‘bondodontist’.

Ik gebruik Ultra-EtchTM voor alle behandelingen aan de stoel. Het is echt een heel fijn product, vooral de viscositeit ervan. Ik kan het overal appliceren waar het nodig is en het blijft op zijn plaats zitten tot ik het weer afspoel. Van vertegenwoordigers krijg ik vaak monsters van concurrerende producten. Maar als ik die materialen dan test, zijn ze vaak niet vloeibaar genoeg of niet verkrijgbaar in een spuit.”

Buonocore in his lab_01Dr. Michael Buonocore (zittend achter een microscoop) aan het werk in zijn laboratorium.

Uit dit soort brieven blijkt telkens weer dat we de goede weg hebben ingeslagen. In een andere praktijktip heb ik het al eens gehad over de verschillende mogelijkheden voor adhesieve bevestiging. Veertig jaar geleden ontdekte Michael F. Buonocore dat composietvulmaterialen zich hechten aan geëtst glazuur. Daarmee legde hij de basis voor dit onderwerp. Misschien was hij zich op dat moment nog niet volledig bewust van het belang van zijn ontdekking, maar hij geldt nu als de vader van de adhesieve tandheelkunde. Nog steeds is de glazuuretstechniek van pionier Buonocore een van de meest gangbare technieken. Jaren later zijn we erachter gekomen dat het voor een adhesieve verbinding van hoge kwaliteit ook belangrijk is om het dentine te etsen.

Fosforzuur heeft de test doorstaan

Etsen is een cruciale factor voor het realiseren van een hoogwaardige hechting. Daarom hebben we bij Ultradent Products jarenlang met verschillende soorten etsmiddelen geëxperimenteerd. Die middelen zijn vervolgens uitvoerig getest, met als doel om een etsmiddel te vinden dat echt van hoge kwaliteit is. In de loop der jaren hebben we gezien dat veel zuren matig tot redelijk succesvol konden worden toegepast voor het conditioneren van het dentine. Toch kwamen we telkens weer uit bij fosforzuur, omdat dat op glazuur voor het beste retentieoppervlak zorgt.

Naast het vinden van het juiste soort zuur, hebben we ook getest hoe lang het etsen bij voorkeur moet duren. We ontdekten dat het helemaal niet nodig is om langdurig te etsen. Bij een blootstelling aan fosforzuur van slechts 15 seconden op beslepen dentine en van 30 seconden op onbeslepen dentine, blijken zowel dentine als glazuur voldoende te zijn geconditioneerd voor het gebruik van een hydrofiele bondingkunststof, zoals PeakTM Universal Bond. Een stabiele adhesieve verbinding is daardoor gegarandeerd.

Consistentie als essentieel onderdeel van een goede applicatie

Toen we begonnen te werken met de glazuuretstechniek, gebruikten we fosforzuur in vloeibare vorm. Er zijn veel tandartsen die daar nog steeds gebruik van maken. Met een vloeistof is het gemakkelijk om de preparatie volledig te bedekken en het etsmateriaal tot in iedere uithoek te laten doordringen. De keerzijde is dat het materiaal moeilijk onder controle te houden is. Dat was dan ook onze grootste uitdaging: een etsmiddel moet precies daar blijven zitten waar het wordt aangebracht, maar moet ook kunnen doordringen tot in de kleinste fissuren, zeker als het wordt gebruikt bij fissuurverzegeling.

Het etsmateriaal moet het tandweefsel effectief afdekken, maar de gebruiker moet het gebitselement ook weer goed schoon kunnen maken en het materiaal gemakkelijk en snel kunnen afspoelen.

Het etsmiddel Ultra-EtchTM combineert vele voordelen

Uiteindelijk lukte het ons om aan alle voorwaarden te voldoen en daarbij te sterk etsen te voorkomen. Het etsmiddel Ultra-Etch is een gel met 35% fosforzuur. Zeer fijne siliciumdioxidedeeltjes bepalen de consistentie ervan. Die consistentie moet viskeus genoeg zijn om voldoende stabiliteit te bieden en mag niet wegvloeien, zelfs niet op verticale oppervlakken. Een ander positief effect is de zelfbeperkende werking op dentine. Het materiaal etst maar tot een diepte van ongeveer 1,9 μm, zelfs als de aanbevolen etsduur van 15 seconden wordt overschreden. Die diepte is voldoende voor het openen van de dentinetubuli en het blootleggen van collageenvezels. Tot die diepte kan ook een hydrofiele bondingkunststof goed doordringen in het geprepareerde weefsel van het gebitselement en op die manier zorgen voor een optimale hechting. Andere etsmiddelen met een vergelijkbare concentratie etsen tot wel zes keer dieper! Hierdoor kunnen etsgaten ontstaan. Die kunnen de hechtsterkte negatief beïnvloeden en gevoeligheid veroorzaken. Door het gebruik van het etsmiddel Ultra-Etch kunnen deze problemen met succes worden vermeden.

Ultra-Etch_syr_02Het etsmiddel Ultra-Etch in een spuit, hier voorzien van een Blue MicroTM-tip. De ideale applicatievorm.

 

Appliceren: spuiten met speciale canules

U weet misschien hoe graag ik appliceer met behulp van een spuit, vooral als ik werk met het etsmiddel Ultra-Etch. Met behulp van een Blue MicroTM-tip (met een canulediameter van slechts 0,5 mm) kan ik het materiaal heel nauwkeurig en gecontroleerd aanbrengen, zowel op kleine oppervlakken als op heel fijne lijnen. Voor grotere oppervlakken of fissuren gebruik ik bij voorkeur de InspiralTM Brush-tip. Deze tip vermindert de viscositeit van de gel. Daardoor kan het materiaal gemakkelijk worden gedoseerd en dringt het goed door, ook in nauwe fissuren. Bovendien bevat het etsmiddel Ultra-Etch een kleine hoeveelheid bevochtigingsmiddel. Daardoor wordt het afdekken van oppervlakken gemakkelijker en kan het etsmiddel na de behandeling volledig worden afgespoeld.

inspiral brush tip_08De Inspiral Brush-tip is ideaal voor het aanbrengen van het etsmiddel Ultra-Etch op grotere oppervlakken en in fissuren.

 

Probeer het zelf!

Als u werkt met de total-etch-techniek, zoals veel tandartsen doen, moet u het etsmiddel Ultra-Etch zeker proberen. De consistentie, de blauwe kleur, de handige spuit, het ideale assortiment aan tips en het afspoelen zonder restanten zijn voordelen die u al snel zullen weten te overtuigen. Maar vergeet niet dat belangrijke, verborgen voordeel: de zelfbeperkende werking op dentine, waardoor het materiaal voor optimale hechtresultaten zorgt.

Ik vind het altijd fijn om van andere tandartsen te horen dat ze letterlijk niet zonder dit materiaal kunnen.

 

Met vriendelijke groeten,

Signature_Dr. Fischer.jpg

Dan Fischer

 


 

Over dr. Fischer

Dr. Dan Fischer is de oprichter en CEO van Ultradent Products, Inc., een toonaangevende fabrikant op het gebied van hoogwaardige tandheelkundige materialen, apparatuur en instrumenten, met een geschiedenis van 40 jaar op het gebied van innovatie en kwaliteit. Producten van Ultradent Products worden door tandartsen, orthodontisten, groepspraktijken, tandtechnische laboratoria, overheidsinstellingen en universiteiten over de hele wereld gebruikt. De missie van Ultradent Products is het verbeteren van de mondgezondheid wereldwijd. Ga voor meer informatie naar ultradent.com/nl.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s