Tanden bleken met voorgevulde, kant-en-klare lepels – Een gebruikersverslag van Tanja Funk

De ene bleekbehandeling is de andere niet. Voor elke indicatie en eis is er wel een behandelconcept. Deze behandelconcepten verschillen van elkaar in draagtijd, algemeen praktische zin, benodigde tijd en kosteninvesteringen. Dat geldt zowel voor de medische als de cosmetische bleekbehandelingen. Breng de wensen en doelen van de patiënt daarom altijd goed in kaart voordat voor een bepaalde behandeling wordt gekozen. Een geschikte gelegenheid daarvoor is de regelmatige preventieve controle, die overigens ook voorafgaand aan iedere bleekbehandeling moet plaatsvinden.

Onlangs kwam een 29-jarige patiënte bij mij voor een professionele gebitsreiniging. Zij vroeg mij hoe ze het snelst en gemakkelijkst haar tanden zou kunnen bleken. Zij wilde wel wittere tanden en kiezen, maar absoluut geen onnatuurlijk witte kleur. Zij had een goed verzorgde algemene gebitstoestand, zonder zichtbare vullingen en met een relatief lichte, natuurlijke gebitskleur.

Opalescence Go_Before_©Tanja FunkBeginsituatie: vóór het bleken. ©Tanja Funk

 

Vanwege de goede algemene toestand van het gebit en de genoemde doelstelling, adviseerde ik de patiënte spontaan om gebruik te maken van Opalescence GoTM van Ultradent Products. Voor dit bleeksysteem hoeven geen individuele lepels te worden gemaakt. Bovendien kan het na een korte instructie in de tandartspraktijk verder heel eenvoudig zelf thuis worden gebruikt. Wij hebben toen voor een paar weken later een afspraak ingepland voor de start van de behandeling.

Opalescence_Go_Mint_Box_With_Tray_3D

 

Tijdens het voorlichtingsgesprek en in de voorbereidingsfase vind ik het heel belangrijk om patiënten actief te betrekken bij het verloop van de behandeling. Daarom bepaal ik de beginkleur van het gebit samen met de patiënt. Met behulp van een handspiegel kunnen patiënten de kleur van hun eigen gebit en de VITA-kleurtinten bekijken en zo een vergelijking maken. In dit geval stelden we samen de natuurlijke beginkleur vast op A2.

Opalescence Go_Determination of tooth shade_001_©Tanja FunkBepalen van de beginkleur op basis van de VITA-kleurtinten. ©Tanja Funk

 

We willen natuurlijk dat patiënten zo lang mogelijk van de bleekbehandeling kunnen profiteren. Daarom moeten wij hen motiveren om bepaalde voedingsmiddelen en dranken (bijv. koffie, thee, rode wijn of nicotine) niet te gebruiken tijdens de bleekbehandeling, omdat die een negatieve invloed kunnen hebben op de kleur van het gebit.

Opalescence Go_Consultation_001_©Tanja FunkVoorlichting aan de patiënt over bleekbehandelingen. ©Tanja Funk

 

 

Daarna legde ik de patiënte uit hoe Opalescence Go moet worden gebruikt en we plaatsten direct samen de eerste lepel in haar mond. Dit ging heel gemakkelijk, omdat de lepel voorgevuld was en gebruiksklaar uit de verpakking kwam. De wegwerplepel hoefde alleen op de tandboog te worden geplaatst. Na aanzuigen van de lepel kon de buitenste lepel worden verwijderd en na nog eens aanzuigen kon het bleken meteen beginnen! De eerste lepel werd 60 minuten gedragen.

 

Instructies over het gebruik en het verder zelfstandig in de mond plaatsen van de voorgevulde, kant-en-klare Opalescence Go-lepels. ©Tanja Funk

Mijn patiënte vond het heel fijn dat de transparante lepels heel onopvallend zijn en prettig aanvoelen bij het dragen. Zelfs praten ermee levert geen problemen op. Op die manier kan een professionele bleekbehandeling flexibel in het dagelijks leven worden geïntegreerd, gewoon thuis, tijdens het boodschappen doen of op het werk.

De daaropvolgende dagen gebruikte de patiënte iedere dag thuis een lepel Opalescence Go, met een draagtijd van telkens 90 minuten. Al na de derde behandeling was er een duidelijke verandering in kleur te zien.

Opalescence Go_After 3 trays_©Tanja FunkTussentijdse beoordeling: na gebruik van drie Opalescence Go-lepels. ©Tanja Funk

Bij de zevende lepel was er sprake van lichte overgevoeligheid. Dit komt maar zelden voor dankzij de milde PF-formule van de gel op basis van kaliumnitraat en fluoride. Ik kon de patiënte snel van haar klachten af helpen met behulp van wat fluoridegel en de desensibilisatiegel UltraEZTM .

UltraEZ

Na de achtste lepel was de patiënte al zo tevreden met het resultaat dat zij verdere behandelingen niet nodig vond. Binnen slechts enkele dagen en met een minimum aan inspanning kon met behulp van de Opalescence Go-bleeklepels een mooie, stralende kleurtint M2 (wat ongeveer overeenkomt met A1.5) worden behaald.

Opalescence Go_After 8 trays_©Tanja FunkEindresultaat: na gebruik van acht Opalescence Go-lepels. ©Tanja Funk

Het resultaat is mooi gelijkmatig en zelfs zichtbaar in approximale ruimten. Dat komt omdat de gel, in tegenstelling tot veel bleekproducten die zonder recept verkrijgbaar zijn, niet uit de lepels kan lopen. De overgebleven lepels kan de patiënte bewaren en later gebruiken voor een opfrisbehandeling of voor een bijzondere gelegenheid. Ter afronding van de behandeling bracht de patiënte nog een keer een bezoek aan de praktijk voor een fluoridebehandeling. Ook adviseerde ik de patiënte toen om de bijbehorende Opalescence Whitening Toothpaste te gebruiken, zodat ze zo lang mogelijk een stralende glimlach zou behouden.

Opalescence Whitening Toothpaste

 

Dit is slechts een van de vele casussen waarbij wij met een overtuigend resultaat en toch snel en gemakkelijk een cosmetische bleekbehandeling met Opalescence Go hebben uitgevoerd. Als praktijk waarderen wij de eenvoudige instructie en voorlichting, die door de tandartsassistent kan worden gedaan, en de korte tijd aan de stoel. Doordat er weinig inspanningen voor nodig zijn, levert deze manier van behandelen zowel qua tijd als in financieel opzicht voordelen op voor de praktijk.

Ik gebruik Opalescence Go zelf ook heel graag voor het bleken van mijn eigen gebit. Het product is heel populair bij patiënten van alle leeftijden, omdat het eenvoudig te gebruiken is, prachtige resultaten oplevert en betaalbaar is. Wat patiënten vooral heel fijn vinden is dat ze elke dag zelf kunnen beslissen waar en wanneer ze de behandeling willen doen. Gemakkelijker en onafhankelijker kan het bijna niet!

Naast Opalescence Go maken wij in onze praktijk ook regelmatig gebruik van de andere producten uit de Opalescence-familie, afhankelijk van de doelstellingen en wensen van de patiënt. Opalescence heeft een breed assortiment en een lange, gevestigde reputatie. Bovendien is het geschikt voor tal van cosmetische en medische indicaties. Kortom, een goed doordacht concept en in alle opzichten een fijn product, voor iedereen.

 


Tanja Funk_cropped

 

Over de schrijver:

Tanja Funk is tandartsassistente bij Zahnmedizin am Turmhof, Sophia Kam in Keulen. Zij is verantwoordelijk voor preventie, professionele gebitsreinigung,  bleekbehandelingen (sinds 2008) en preventie bij kinderen.

 

 


 

 

Lees meer over Opalescence Whitening hier.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s