Kan effectief bleken toch mild zijn voor het gebit? Een praktijkverslag van Dr. Clarissa Jänig

De wens om witte tanden te hebben is vermoedelijk zo oud als de mensheid zelf. Toch hebben nog altijd veel patiënten hun twijfels over bleekbehandelingen. Ze stellen vaak vragen over de risico’s voor het glazuur en de algehele mondgezondheid. Bovendien zijn patiënten vaak bang voor blijvende gevoeligheid en de daarbij behorende klachten. Goede, uitgebreide voorlichting is daarom heel belangrijk. Wij vertellen de patiënt bijvoorbeeld dat het glazuur helemaal niet wordt aangetast, maar dat dit een fabeltje is dat de wereld helaas nog niet uit is. Bij het gebruik van professionele bleekproducten worden namelijk alleen moleculen uitgewisseld: zuurstofradicalen vervangen de kleurpigmenten in het gebitselement en brengen op die manier het bleekproces op gang. Wij vinden het belangrijk om in onze praktijk alleen producten te gebruiken die op deze manier werken (door het uitwisselen van moleculen) en die dus niet leiden tot beschadiging van het glazuur. Verder letten wij erop dat wij gebruikmaken van producten op basis van kaliumnitraat. Dat helpt namelijk om uitdroging van het gebit en overgevoeligheid te voorkomen. Onze ervaring is dat gevoeligheden hierdoor vrijwel uitgesloten zijn. Als er op een gegeven moment onverhoopt toch gevoeligheden optreden, verdwijnen die in de meeste gevallen binnen enkele dagen helemaal vanzelf. Wij adviseren onze patiënten om vooral ’s ochtends veel water te drinken, als compensatie voor eventuele uitdroging. In zeldzame gevallen kunnen we de patiënt bovendien behandelen met een desensitisatiemiddel op basis van kaliumnitraat, zoals UltraEZ TM.

Mijn specialismen zijn esthetiek, parodontologie en orthodontie. In mijn studietijd heb ik al veel positieve ervaringen opgedaan op het gebied van bleekbehandelingen. Professionele bleekbehandelingen zijn een succes en dat zien wij terug in het aantal behandelingen en de tevredenheid van onze patiënten: in onze praktijk met drie tandartsen krijgt ongeveer 30% van alle patiënten regelmatig een bleekbehandeling, tendens stijgend. In onze wachtkamer liggen folders en hangen posters met ons aanbod aan bleekbehandelingen, zodat patiënten er al wat over kunnen lezen. Daarnaast geven wij tijdens het consult niet alleen algemene informatie over gebitsreiniging en mondgezondheid, maar informeren wij onze patiënten ook over bleekbehandelingen en de voordelen daarvan. Om de drempel voor een bleekbehandeling zo laag mogelijk te houden, hebben wij van tijd tot tijd ook acties voor onze patiënten. Die acties zijn altijd een groot succes.

Onlangs kwam een patiënt van 32 jaar bij onze praktijk die graag een witter gebit wilde. Hij had een geel verkleurd gebit, in A3-kleur. Gelukkig was er bij deze patiënt geen sprake van zichtbare vullingen in het front die na het bleken vervangen zouden moeten worden. Ook met de glazuurlaag en de dikte van de harde gebitsweefsels van de patiënt was niets mis. Er was gelukkig geen sprake van dunne, door slijtage aangetaste incisale randen, die bij bleken vaak een grijzige tint krijgen doordat de mondholte erdoorheen schijnt. Aangezien de patiënt veel waarde bleek te hechten aan een blijvend, langdurig resultaat, lag een behandeling met OpalescenceTM PF van Ultradent Products voor de hand.

Voorafgaand aan de behandeling wordt de beginkleur van het gebit bepaald op A3.

 

Na de professionele gebitsreiniging en een uitgebreide visuele controle op mogelijke carieuze laesies lichten we de patiënt uitgebreid voor over de bleekbehandeling. Daarbij bespreken wij niet alleen de resultaten die de patiënt kan verwachten, maar ook de individuele behoeften en doelen van de patiënt: Hoe belangrijk zijn die voor de patiënt? Waarom wil hij graag een witter gebit hebben? Wil hij misschien zelfs om een bepaalde reden een bleekbehandeling laten doen, bijvoorbeeld voor een huwelijksfeest of een andere bijzondere aanleiding, waardoor we de behandeling tijdig moeten inplannen? Welke verwachtingen heeft de patiënt van de behandeling? Etc. etc. Bovendien moeten we de patiënt uitgebreid voorlichten over mogelijke gevoeligheid van het gebit. We mogen niet verzwijgen dat daar sprake van kan zijn, zoals ik eerder al schreef, maar dat die gevoeligheden meestal na enkele dagen vanzelf verdwijnen.

Nadat we de patiënt hadden voorgelicht en de individuele lepels waren gemaakt, begonnen wij met de behandeling in de praktijk. De patiënt was heel positief over het eerste resultaat waarbij we al een halve kleurtint konden winnen. Tijdens die eerste behandeling kreeg de patiënt instructies over het gebruik van de lepels en de bleekgel. Daarna kon hij zeer gemotiveerd naar huis om de behandeling met Opalescence PF, in een concentratie van 16%, voort te zetten. Meestal geven wij een patiënt maar een klein aantal spuiten mee naar huis, omdat wij een vakkundige en strakke begeleiding heel belangrijk vinden. Onze patiënten komen daarom meestal enkele dagen later weer voor controle naar de praktijk. In dit geval kreeg de patiënt van ons drie spuiten mee, maar soms zijn het er ook maar twee. Dat hangt af van de patiënt en de beginkleur van het gebit. Deze aanpak werkt voor ons tot nu toe altijd uitstekend. Op deze manier kunnen wij onze patiënten namelijk optimaal adviseren en meteen ingrijpen als er zich problemen voordoen.

Van links naar rechts: Het maken van de lepel: voor de behandeling met Opalescence PF wordt een individuele dieptreklepel gemaakt. De lepels worden gevuld met de bleekgel. Na de eerste instructie in de praktijk vult de patiënt de lepel zelf thuis.

 

In dit geval kwam de patiënt na in totaal vier behandelingen (incl. de eerste behandeling) weer voor controle naar de praktijk. Het resultaat mocht er zijn: de elementkleur A3 was intussen veranderd in A2. Na nog eens vier behandelingen thuis was er een prachtig eindresultaat: een kleurtint iets lichter dan A2. De kleurtint is mooi, stralend en natuurlijk en de patiënt was zo enthousiast en tevreden dat verder behandelen niet meer nodig was. Als er na enige tijd weer sprake zou zijn van een donkere of gele verkleuring van het gebit, kan de patiënt een opfrisbehandeling doen met de individuele lepels (boven-/onderkaak).

Links: Het tussentijdse resultaat na vijf dagen is al heel goed te Noemen. Rechts: Na de behandeling is de patiënt heel tevreden met de nieuwe kleur van zijn gebit, iets lichter dan A2.

 

Dit is slechts een van de vele tevreden patiënten bij wie wij snel en gemakkelijk een cosmetische bleekbehandeling met Opalescence PF hebben uitgevoerd. Wij gebruiken het product daarnaast ook graag in speciale gevallen, zoals na orthodontische behandelingen. Ook gebruiken wij het altijd na gebruik van Opalescence TM Endo, voor een mooi eindresultaat. Als iemand zichtbare protheses heeft die lichter van kleur zijn dan de natuurlijke kleur van het gebit, kunnen de buurelementen zonder problemen worden gebleekt. Gebitsprotheses zijn bij uitstek een goede gelegenheid om patiënten voor te lichten over bleekbehandelingen. Houd er wel rekening mee dat een composietrestauratie pas 7 tot 10 dagen na een bleekbehandeling mag worden geplaatst of vervangen. Dit geldt ook voor adhesief bevestigde gebitsprotheses. Maar bij een nieuwe gebitsprothese moeten we altijd eerst de buurelementen bleken voor we de prothese plaatsen.

Ook na meer dan tien jaar is Opalescence PF voor ons nog altijd ons favoriete product voor bleekbehandelingen in de praktijk en thuis. De milde, effectieve formule met kaliumnitraat en fluoride (PF) leidt vrijwel nooit tot een gevoelig gebit. De behandeling kan bovendien gemakkelijk thuis worden gedaan, tijdens het tv-kijken, bij huishoudelijk werk of gewoon ’s nachts. We willen natuurlijk dat de patiënt zo lang mogelijk van de bleekbehandeling profiteert. Patiënten kunnen dus beter geen of zo weinig mogelijk koffie, thee en rode wijn drinken. Maar vergeet ook niet het effect van nicotine op de kleur van het gebit. Tandarts en patiënt mogen bovendien tijdens de bleekbehandeling en ook enkele dagen daarna geen producten gebruiken die kleurstoffen bevatten.

Een interessant en betaalbaar alternatief voor bleekbehandelingen thuis is Opalescence GoTM. Opalescence Go is verkrijgbaar in voorgevulde lepels voor eenmalig gebruik. Het maken van individuele lepels en het vullen van de lepels door de patiënt zelf is dus niet nodig. Wij raden tijdens een professionele gebitsreiniging altijd Opalescence Go aan en geven hier in de praktijk voorlichting over door middel van posters en folders, zoals ik aan het begin al noemde. Het adviesgesprek wordt gevoerd door de tandarts. De verdere instructies en behandeling kunnen dan worden gedelegeerd aan de assistent(e). We besparen zo aanzienlijk veel tijd en kosten, omdat er geen tijd aan de stoel nodig is. Deze efficiënte aanpak is uit economisch oogpunt zeer aantrekkelijk voor onze praktijk.

Voor patiënten die geïnteresseerd zijn in bleekbehandelingen, is Opalescence Go niet alleen eenvoudig in het gebruik, maar ook zeer aantrekkelijk geprijsd. Er zijn bijvoorbeeld veel jongvolwassenen van 18+ die nog niet zelf hun geld verdienen, maar een behandeling met Opalescence Go vragen voor hun verjaardag of kerst.

Wij hebben al heel veel jaren ervaring in het gebruik van Opalescence TM -producten en we zouden niet meer zonder willen. Het assortiment is heel breed, bedoeld voor uiteenlopende indicaties en in principe geschikt voor iedereen. De Opalescence-reeks bestaat uit producten voor cosmetische bleekbehandelingen in de praktijk of thuis (Opalescence PF en Opalescence Go), maar er zijn ook producten voor specifieke behandelingen. Voor het bleken van avitale gebitselementen werken wij met Opalescence TM Endo (medisch). “Never change a winning team” luidt het gezegde. Daarom werken wij graag met Opalescence-bleekproducten. Opalescence is veilig en eenvoudig in het gebruik. Wij zijn blij dat wij onze patiënten een betrouwbaar en gebruiksvriendelijk product kunnen adviseren. Voor onze patiënten zijn de positieve resultaten van de bleekbehandelingen een goede motivatie om te zorgen voor een goede gebitsverzorging en mondhygiëne en een reden extra om vaker een bezoek te brengen aan onze praktijk.

Opalescence Family_20191113_BeNeLux.jpg

Opalescence PF was het eerste bleekproduct dat bijna 30 jaar geleden door Ultradent Products werd geïntroduceerd. Tegenwoordig is Opalescence het toonaangevende bleekmerk wereldwijd en biedt het een compleet assortiment voor bleekbehandelingen.

 


Over de schrijver

Clarissa_Janig_cropped.png

Dr. Clarissa Jänig is tandarts in de praktijk van Dr. Gereon Josuweck en Dr. Jörg Weiler in Keulen, Duitsland.

In 2015 specialiseerde ze zich in orthodontie. In 2019 promoveerde ze aan de Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität op het onderwerp “Bevestiging van CAD/CAM-restauraties”.


Lees meer over Opalescence Tooth Whitening System hier.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s