De waarheid achter doe-het-zelfbleken met actieve kool, olie en citroensap met dubbelkoolzure soda

Als u weleens op Pinterest of andere sociale media zit, heeft u vast een van de vele trends, trucjes en recepten gezien om thuis gemakkelijk en goedkoop het gebit te bleken.

Wij hebben esthetisch tandheelkundige dr. Jaimeé Morgan gevraagd om met ons een aantal van deze populaire thuisbleekbehandelingen te bekijken, en te bespreken wat wel en niet werkt, welke methoden veilig zijn en wat u beter niet thuis uitprobeert.

Doe-het-zelftrend 1: poetsen met actieve kool

Poetsen met actieve kool zorgt voor een enorme smeerboel, maar helpt het?

 

Dr. Jaimeé Morgan: “Mijn grote vraag is eigenlijk ‘waarom zou je dit doen’?” Er is geen wetenschappelijk bewijs dat poetsen met actieve kool beter, veiliger of effectiever is dan poetsen met normale tandpasta.”

Uit recent onderzoek dat afgelopen mei is gepubliceerd in het tijdschrift British Dental Journal1 en waarover ook een artikel is verschenen op de website van BBC News, blijkt zelfs dat er niet alleen geen bewijs is voor de voordelen van poetsen met actieve kool, maar dat deze tandpasta ook veel schade aan het gebit kan veroorzaken. Tandpasta met actieve kool is behalve “een commerciële truc” ook een “risicofactor voor tandbederf en verkleuringen van gebitselementen”, omdat “houtskoolproducten, die steeds populairder worden, geen fluoride bevatten ter bescherming van het gebit”. Het BBC-artikel schrijft verder dat deze pasta’s een grotere schurende werking hebben dan normale tandpasta’s, wat risico’s oplevert voor het glazuur en het tandvlees. De onderzoekers adviseren om in plaats daarvan een normale fluoridetandpasta te gebruiken en voor een veilige en effectieve bleekbehandeling van het gebit naar de tandarts te gaan.

Dr. Morgan voegt hieraan toe dat “het onder tandartsen een bekend probleem is dat poetsen met actieve kool niet alleen voor een enorme smeerboel zorgt, maar dat de pasta zich ook nestelt bij de tandvleesrand. Mijn mondhygiënisten moeten het daar dan wegschrapen. Het is heel moeilijk weg te krijgen! Een van mijn mondhygiënistes heeft poetsen met houtskooltandpasta een keer uitgeprobeerd en het resultaat was niet geweldig. En dan druk ik me nog zacht uit. Wij hebben zelfs een plaqueverklikker gebruikt nadat ze ermee had gepoetst, om te zien hoe effectief de tandpasta is. De foto’s spreken voor zich.”

 

Op de linker foto is te zien dat er na het poetsen met actieve kool en spoelen met water lastig verwijderbare houtskoolrestjes achterblijven bij de gingivarand en op het gebit. Dr. Morgan bracht na het spoelen een plaqueverklikker aan op het gebit om te zien hoe effectief de houtskool was. De paarse afzetting geeft aan waar plaque is achtergebleven op de tanden en kiezen van de patiënt.

 

De enige stof waarvan is aangetoond dat hij het tandglazuur daadwerkelijk kan bleken, is peroxide (zowel waterstofperoxide als carbamideperoxide). Hoewel houtskool een schurende werking heeft en daardoor bestaande verkleuringen kan helpen verwijderen, kan het de kleurtint van gebitselementen niet lichter maken. Het is zelfs zo dat houtskool het glazuur kan beschadigen. Dat laat zich niet meer herstellen als de schade eenmaal is aangericht. Bovendien hebben veel mensen die met actieve kool poetsen, de illusie dat hun gebit echt lichter is geworden. Dat komt door het contrast van hun tanden met de donkere houtskoolresten (die vaak op het tandvlees en tussen de tanden en kiezen achterblijven, omdat het heel lastig te verwijderen is). Dit contrast is gewoon een optische illusie. Je kunt het vergelijken met het dragen van een helderrode lippenstift met blauwe ondertonen. Hierdoor ziet het gebit er ook witter uit. Laat die houtskool maar zitten en gebruik gewoon een licht abrasieve bleektandpasta zoals OpalescenceTM Whitening Toothpaste. Die verwijdert oppervlakkige vlekken zonder krassen en andere glazuurschade. Gebruik daarnaast een professioneel systeem voor bleekbehandelingen, zoals Opalescence GoTM voor thuisgebruik, dat gegarandeerd tot een stralend resultaat leidt!

1  Greenwall, L., Greenwall-Cohen, J. & Wilson, N. Charcoal-containing dentifrices. British Dental Journal 226, 697–700 (2019). https://www.nature.com/articles/s41415-019-0232-8#citeas

 

Doe-het-zelftrend 2: bleken van het gebit door olietrekken

coconutOlietrekken is het reinigen en bleken van het gebit door 20 minuten de mond te spoelen met kokosolie. Het is inmiddels een echte hype. Dr. Jaimeé Morgan probeerde het uit.

 

Dr. Jaimeé Morgan: “Olietrekken is het spoelen van de mond met kokosolie gedurende een langere, aaneengesloten tijd. Sommigen zien het als een methode om bacteriën te doden, plaque te verwijderen, een frissere adem te krijgen en het gebit te bleken. Maar het duurt maar liefst 20 minuten! Hoe kunnen mensen dit inpassen in hun drukke dagschema? Het is gemakkelijker en effectiever om gewoon drie minuten te poetsen. Als olietrekken inderdaad het gebit bleekt en plaque kan verwijderen, zou het dan niet ook goed werken voor het verwijderen van de verkleuringen uit ons experiment met actieve kool en ook voor het verwijderen van de plaque en de plaqueverklikker? We hebben het geprobeerd en na het poetsen met actieve houtskool, het aanbrengen van een plaqueverklikker en olietrekken, waren de verkleuringen, de plaque en de houtskoolresten er nog. Een tandenborstel en een goede tandpasta, zoals Opalescence Whitening Toothpaste, zouden het veel beter hebben gedaan.”

Olietrekken (ongeveer 20 minuten de mond spoelen met een theelepel olie, zoals kokosolie of saffloerolie) is een ayurvedische methode die al 3.000 jaar bestaat en die theoretisch gezien het gebit en het tandvlees zou moeten ontdoen van bacteriën door zich te hechten aan de celmembranen in de mond. Bij het uitspugen zouden vervolgens de slechte bacteriën uit de mond worden afgevoerd, samen met de olie. Van deze methode wordt ook gezegd dat hij het gebit bleekt, een frissere adem geeft, hoofdpijn vermindert, de huid reinigt en zorgt voor meer energie. Het lijkt wel tovenarij, toch? Maar werkt het ook? Het antwoord is… we weten het niet. Er zijn geen gegevens beschikbaar die bewijzen dat het continu toepassen van olietrekken wel of geen baat heeft. Alle voordelen die naar voren worden gebracht, zijn uitsluitend gebaseerd op verhalen die de ronde doen. Er zijn wel veel gegevens en onderzoeken beschikbaar die aantonen dat regelmatig poetsen en flossen, naar de tandarts gaan en het doen van bleekbehandelingen met een professioneel bleeksysteem zoals Opalescence, onder toezicht van een tandarts, niet alleen effectief zijn, maar ook veilig. Waarom zou je je tijd verspillen aan onbewezen methoden, als het ook kan met methoden waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze wel werken?

Doe-het-zelftrend 3: poetsen met een mengsel van dubbelkoolzure soda en citroensap

lemonDr. Morgan waarschuwt voor poetsen met dubbelkoolzure soda en citroensap, omdat het glazuur erdoor beschadigd kan raken als de pH-waarde uit evenwicht is.

 

Dr. Jaimeé Morgan: “Dubbelkoolzure soda is basisch en citroensap is zuur, dus ze kunnen elkaar op zich neutraliseren als ze in de juiste verhoudingen worden gemengd. Bij verkeerd mengen tast het citroensap juist het glazuur van de gebitselementen aan of brengt de abrasieve dubbelkoolzure soda schade toe aan het glazuur. Voor patiënten die graag gebruikmaken van de geurneutraliserende eigenschappen van dubbelkoolzure soda, is het aan te raden om het te mengen met water en er de mond mee te spoelen in plaats van ermee te poetsen.” Om te laten zien wat het gevaar is van blootstelling van tanden en kiezen aan citroensap (laat staan ermee te poetsen!), laat dr. Morgan een foto zien van een van haar patiënten, die graag aan citroenen zuigt.

Lemon-sucker

Door die gewoonte is het glazuur van deze patiënt enorm beschadigd! Poetsen met een zelfgemaakt mengsel van dubbelkoolzure soda en citroensap kan niet alleen ernstige schade toebrengen aan het glazuur, maar ook leiden tot een overgevoelig gebit en tandbederf. Het zuur uit het sap zorgt namelijk voor een pH-waarde die de groei van bacteriën in de mond bevordert. Wij raden deze doe-het-zelftrend dan ook sterk af! Dubbelkoolzure soda op zichzelf kan best onschadelijk zijn, maar het gebruik van een tandpasta met muntsmaak, zoals Opalescence Whitening Toothpaste, smaakt lekkerder en werkt veel beter! Nogmaals: poets NOOIT met citroensap. Het is een slecht idee, in alle opzichten. Het doel is om je mondgezondheid te verbeteren, niet te verslechteren!

Het belangrijkste om te onthouden:

Dr. Morgan raadt aan om deze hypes op het gebied van tanden bleken allemaal links te laten liggen en gewoon regelmatig te poetsen met Opalescence Whitening Toothpaste. Dr. Morgan riskeerde geen glazuurschade voor haar patiënt, maar adviseerde om te poetsen met Opalescence Whitening Toothpaste voor het verwijderen van de houtskoolresten en plaqueverklikker, met een stralend resultaat!

 

 

Ga voor meer informatie over een gezonde en effectieve, professionele bleekbehandeling naar ultradent.com/nl of opalescence.com/nl.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s