Hoe we moderne hightechmaterialen beter kunnen inzetten om een ideale workflow te realiseren

In deze blog wil ik het hebben over geschikte applicatietechnieken voor tandheelkundige materialen.

Als jonge tandarts wilde ik graag mijn dagelijkse werkzaamheden optimaliseren voor een efficiëntere workflow in mijn praktijk. Ik had al veel patiënten behandeld, waaronder ook veel kinderen, en ik realiseerde me dat het belangrijk is om snel en veilig te werken. Toen ik begon met het ontwikkelen van onze eigen producten ben ik dat doel nooit uit het oog verloren.

Syringes_galery.jpgKleine, handige spuiten van 1,2 ml zijn ideaal voor het appliceren van veel verschillende materialen.

 

In de Verenigde Staten staat Ultradent Products, Inc. bekend als ‘The Syringe People’ (‘die mensen van de spuiten’). Dat vind ik eigenlijk best een mooi compliment, ook al klinkt het wat oneerbiedig. Wij gebruiken inderdaad vaak spuiten voor het doseren van onze materialen. Waarom? Het antwoord is simpel: directe applicatie vanuit een spuit is gemakkelijk, snel en nauwkeurig. In de meeste gevallen is het de ideale manier van werken. Wij kiezen voor onze spuiten expres een omvang van 1,2 ml. Met deze grootte kan de gebruiker de spuit met de vingers net achter de tip vasthouden, waarbij de plunjer in de palm van de hand ligt. Op die manier is de druk op de spuit goed te controleren.

Syringe_HandHoud een kleine spuit met de vingers net achter de tip vast, met de plunjer in de palm van de hand.

 

Welke voordelen heeft deze manier van doseren?

  1. Snel. Met een spuit kan het product direct in de mond of op de gewenste plek worden geappliceerd. Bij applicatie met penselen, borstels of wattenbolletjes hebben we altijd te maken met meerdere stappen, waarbij we steeds heen en weer moeten schakelen tussen mond, penselen, wattenbolletjes en andere instrumenten, zoals mengschaaltjes, mengblokken etc. Spuiten zijn een effectieve manier om de workflow te optimaliseren en tijd te besparen. Die tijd kunt u dan weer besteden aan uw patiënten of aan andere belangrijke onderdelen van de behandeling.
  2. Nauwkeurig. Voor alle materialen geldt natuurlijk dat het het beste is als ze heel nauwkeurig worden geappliceerd. Bij sommige materialen kunnen we daar zelfs niet omheen, zoals bij etsgels die alleen op heel specifieke gedeelten mogen inwerken. Ook cariësindicatoren mogen alleen worden aangebracht in de caviteit om cariës zichtbaar te maken. Canules, borstels en penselen zijn speciaal aangepast aan specifieke eigenschappen van het materiaal dat in de spuiten zit. Ieder instrument is optimaal toegesneden op de desbetreffende behandelstap.
  3. Zuinig. Bij materialen uit een fles wordt er vaak veel verspild, doordat er altijd wel wat overblijft in het mengschaaltje. Het mooie aan spuiten is dat alleen de hoeveelheid materiaal wordt geappliceerd die nodig is. De resthoeveelheid in een spuit is te verwaarlozen.
  4. Veilig in het gebruik. Het mengen en gebruiken van materialen in open mengschaaltjes of op een mengblok kan extra problemen geven, omdat veel materialen (bijv. primers) vluchtige bestanddelen hebben. Ook duurt het mengen, opnemen en appliceren van het materiaal vaak langer. De samenstelling kan door het vervliegen van de oplosmiddelen dus al veranderd zijn voor het materiaal wordt geappliceerd. Dit is een belangrijke oorzaak voor het falen van adhesieve technieken. Een probleem dat overigens vaak niet wordt onderkend. Hoe dan ook: bij een spuit is de afstand tot het te behandelen gebied heel kort, waardoor het materiaal geen tijd heeft om te verdampen of uit te drogen. Ook kan het niet reageren met de omgevingslucht.

 

Iedere spuit heeft een andere kleur, zodat u heel gemakkelijk de juiste spuit vindt. U zult merken dat u al snel weet welke kleur voor welke behandelstap dient, zodat u alleen nog even hoeft te kijken of het de juiste spuit is.

Tips_galeryHet grote aantal verschillende tips (hier een kleine selectie) lijkt bij sommigen ergernis op te roepen. Hebben we die echt allemaal nodig? Ja, want ze zijn bedoeld voor verschillende materialen en verschillende consistenties.

 

Toch krijg ik nog vaak vragen over het gebruik van spuiten en tips. Er zijn veel mensen die zich ergeren aan het grote aantal verschillende tips. Maar ja, dat komt nu eenmaal omdat elk materiaal zijn eigen bijzonderheden heeft. Voor vloeistoffen zijn bijvoorbeeld smalle canules, borsteltjes of penselen nodig. Voor gels of meer viskeus materiaal is een ander lumen nodig of kan gebruik worden gemaakt van de Inspiral™ Brush-tip die zorgt voor een optimale viscositeit. Kunststoffen die uitgehard moeten worden, worden beschermd tegen licht door een zwarte of oranjerode tip. En ook de canules hebben verschillende lengten, afhankelijk van de toepassing in wortelkanalen of de sulcus. In uw gereedschapskist thuis zitten vast ook allerlei verschillende spijkers en schroeven. Die zijn allemaal gemaakt voor een bepaald doel. Wij geloven dat het van essentieel belang is om het ontwerp van de tip aan te passen aan de eisen van het product. ‘Alles-in-één’-instrumenten zijn vaak gewoon een slecht compromis.

Voorbeeld InspiralTM Brush-tip: voor materialen op basis van gels, betere vloeibaarheid door spiraalvormige materiaalgeleiding, borsteltip voor het inwrijven van het materiaal, bijv. in Fissuren. Na het aanbrengen van een beschermende laag EtchArrestTM wordt met de Inspiral Brush-tip het etsmateriaal Porcelain Etch op de geprepareerde keramiek aangebracht.

 

Voorbeeld Black MicroTM FX-tip: voor gels, met als doel het goed bevochtigen van oppervlakken en een goede verdeling van de gel, bijv. bij het prepareren van wortelkanalen of voor de labiale gebitsoppervlakken tijdens bleekbehandelingen.

 

Voorbeeld NaviTipTM-tips: voor vloeistoffen (30g) en pasta’s (29g), komt tot diep in het wortelkanaal, tot iets voor de apex. Bedoeld voor het appliceren van irrigatiepreparaten, Ca(OH)2 (UltraCalTM XS) en wortelkanaalsealant (EndoREZTM). Meet de lengte altijd af met een rubberen stop, zodat u minimaal 2 à 3 mm boven de apex of de werklengte uitkomt.

 

Voorbeeld Metal Dento-InfusorTM-tip: voor vloeistoffen en lichte gels, geschikt voor het stevig inwrijven van hemostatische middelen in de sulcus.
Voorbeeld capillaire tips: alleen bedoeld voor afzuiging uit het wortelkanaal. Dankzij de zachte tip ook te gebruiken in de sulcus. (Gebruik de capillaire tips niet voor het appliceren van materialen in een wortelkanaal, omdat het materiaal daardoor voorbij de apex terecht zou kunnen komen. Gebruik hiervoor een NaviTipTM-tip.)

 

Wij vinden het ook belangrijk om zoveel mogelijk rekening te houden met het milieu. Tijdens mijn reizen ontdekte ik dat het milieubewustzijn in Europa vele malen groter is dan in het land waar ik vandaan kom. Wij willen het aantal gebruikte spuiten graag verminderen. Daarom zijn veel van onze materialen (zoals het etsmiddel Ultra-Etch™) verkrijgbaar in het IndiSpense-spuitformaat. Vanuit deze spuit van 30 ml kunnen de kleine spuiten van 1,2 ml worden bijgevuld. Zo kunnen we het aantal gebruikte spuiten op een goedkope manier verminderen.

Om hygiënische redenen zijn de tips voor eenmalig gebruik. Onze tips en spuiten bestaan uit materialen die bij verbranding of opslag geen schadelijke stoffen afgeven.

Onze Luer Lock-tips met Lok-Tite™ hebben een dubbele schroefdraad voor extra wrijving. Hierdoor kunnen de tips extra veilig worden vastgezet. Ze hebben ook vleugeltjes, zodat ze gemakkelijk vast en weer losgemaakt kunnen worden.

De spuiten en tips van Ultradent Products, Inc. worden niet alleen voor onze eigen producten gebruikt. Vooral binnen de endodontie zijn er veel verschillende irrigatievloeistoffen en gels in omloop. Hiervoor worden vaak spuiten van 1,2 ml of 5 ml gebruikt, met allerlei verschillende canules. Ze zijn geschikt voor het aanbrengen van het materiaal en voor het schoonspuiten of leegzuigen van het kanaal.

Zoals eerder gezegd brengen de conventionele manieren van mengen en appliceren met mengschaaltjes en mengblokken de nodige risico’s met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan voortijdige verdamping van oplosmiddelen, contaminatie of onjuiste mengverhoudingen. Appliceren met een spuit is tegenwoordig belangrijker dan ooit. Hiermee kunnen hoogwaardige materialen op een zuinige en gecontroleerde manier worden geappliceerd, wat met andere methoden nauwelijks mogelijk is.

Met vriendelijke groeten,

Signature_Dr. Fischer

Dan Fischer

 


 

Over dr. Fischer

Dr. Dan Fischer is de oprichter en CEO van Ultradent Products, Inc., een toonaangevende fabrikant op het gebied van hoogwaardige tandheelkundige materialen, apparatuur en instrumenten, met een geschiedenis van 40 jaar op het gebied van innovatie en kwaliteit. Producten van Ultradent Products worden door tandartsen, orthodontisten, groepspraktijken, tandtechnische laboratoria, overheidsinstellingen en universiteiten over de hele wereld gebruikt. De missie van Ultradent Products is het verbeteren van de mondgezondheid wereldwijd. Ga voor meer informatie naar ultradent.com/nl.

 


 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s