Wat te doen aan gevoelige tanden tijdens een bleekbehandeling

Overgevoeligheid tijdens bleekbehandelingen

Veel patiënten krijgen te maken met gevoelige tanden, maar weten niet wat ze eraan kunnen doen. Sommige patiënten zijn gevoelig voor hoge temperaturen, terwijl andere juist gevoelig blijken te zijn voor lage temperaturen. Veel patiënten ervaren overgevoeligheid na het aanbrengen van een vulling en heel soms zijn patiënten zelfs overgevoelig zonder dat daarvoor een duidelijk aanwijsbare reden lijkt te zijn.

Er zijn ook patiënten die last hebben van overgevoeligheid tijdens een bleekbehandeling. Sommige tandartsen brengen dit onderwerp liever niet ter sprake. Maar omdat bleekbehandelingen steeds populairder worden, is het belangrijker dan ooit om te bespreken dat er overgevoeligheid kan optreden. We kunnen overgevoeligheid immers niet behandelen door het te negeren.

Voordat u begint aan een van de onderstaande bleekbehandelingen of behandelingen tegen overgevoeligheid, is het belangrijk om te achterhalen waardoor en in welke mate uw patiënt gevoelige tanden heeft. Zorg dat u goed onderzoekt of er geen ernstigere oorzaken zijn, zoals tandbederf of blootliggend dentine door bruxisme. Dergelijke aandoeningen moeten worden behandeld voordat uw patiënt zijn gebit laat bleken.

Als uw patiënt last heeft van gevoelige tanden en u andere oorzaken heeft uitgesloten, kan het verminderen van de overgevoeligheid een belangrijk onderdeel vormen van de bleekbehandeling. Er zijn eenvoudige manieren om uw patiënt te leren omgaan met gevoelige tanden, zowel voor, tijdens als na de bleekbehandeling. Klik op de onderstaande link voor een video waarin mondhygiëniste Carol Jent bespreekt hoe u uw patiënten kunt leren omgaan met gevoelige tanden bij een bleekbehandeling:

https://www.youtube.com/watch?v=UzetOIyUaYE&feature=youtu.be

Verminderen van overgevoeligheid vóór een bleekbehandeling

Na het reinigen van het gebit, maar voorafgaand aan de bleekbehandeling, brengt u bij de patiënt Enamelast™-fluoridelak aan op zoveel mogelijk oppervlakken van de gebitselementen. De voordelen van fluoride zijn natuurlijk bekend, maar Enamelast heeft als bijkomend voordeel dat het overgevoeligheid van het gebit tegengaat. Het zorgt namelijk voor mechanische afsluiting van eventuele blootliggende dentinetubuli. Hierdoor treedt een verlichting van de overgevoeligheid op. Daarnaast is Enamelast-fluoridelak heel prettig in het gebruik: het smaakt heel lekker, is niet korrelig, is vrijwel onzichtbaar en blijft lang zitten.

Adviseer uw patiënten om voorafgaand aan de bleekbehandeling enkele weken te poetsen met Opalescence™ Whitening Toothpaste Sensitivity Relief. Deze tandpasta beschikt over een speciale formule met kaliumnitraat die overgevoeligheid vermindert. Na de bleekbehandeling verwijdert deze tandpasta oppervlakkige verkleuringen waardoor uw patiënt lang van zijn stralend witte glimlach kan genieten.

Opalescence Sensetivity Relief Toothpaste 3DEnamelast Varnish CoolMint 3D

 

Omgaan met overgevoeligheid tijdens een bleekbehandeling

Na een dag heeft de achtergebleven Enamelast-lak geen negatieve invloed meer op de bleekbehandeling. Adviseer uw patiënten een thuisbleekbehandeling met op maat gemaakte lepels en Opalescence™ PF of met voorgevulde lepels en Opalescence Go™.

Als uw patiënt tijdens de behandeling last krijgt van overgevoeligheid, is UltraEZ™-desensitisatiegel een gemakkelijke methode om de klachten te verhelpen. Maakt uw patiënt gebruik van de op maat gemaakte lepel en Opalescence PF, dan kan die lepel worden gevuld met UltraEZ-desensitisatiegel. De lepel moet wel eerst grondig worden schoongemaakt met een zachte tandenborstel en koud kraanwater om restanten van de bleekgel te verwijderen. Voor patiënten die geen gebruik maken van een op maat gemaakte lepel, is UltraEZ-desensitisatiegel ook verkrijgbaar in voorgevulde lepels. Die werken op basis van dezelfde innovatieve UltraFit™-lepeltechnologie als bij de bleekbehandelingen met Opalescence Go, voor snelle en gemakkelijke verlichting van de overgevoeligheid.

Opalescence Go Melon with Dispense FeatureOpalescence PFUltraEZ Box 3D

 

Behandelen van overgevoeligheid na een bleekbehandeling

Als de overgevoeligheid na een bleekbehandeling aanhoudt, verminder dan de draagduur van de lepels, de concentratie van de gebruikte bleekgel of beide. Bovendien kan het, zoals Carol in de video zegt, goed zijn om uw patiënten te laten terugkomen voor een extra behandeling met Enamelast-fluoridelak zodra zij iets merken van overgevoeligheid.

Als uw patiënten consequent poetsen met de tandpasta Opalescence Whitening Toothpaste Sensitivity Relief en regelmatig terugkomen voor de vervolgbehandelingen met Enamelast-fluoridelak, kunnen de meeste daarmee de overgevoeligheid tijdens de bleekbehandeling zo goed mogelijk onder controle houden.

We hebben een handig logboek voor overgevoeligheid bij bleekbehandelingen gemaakt (Whitening Sensitivity Protocol) en er zijn handleidingen voor bleekbehandelingen met Opalescence beschikbaar (Opalescence Whitening Treatment Guides). Deze informatie kunt u GRATIS downloaden via de onderstaande link. Deze handleidingen zijn ook een handig geheugensteuntje bij de aanpak van gevoelige tanden vóór, tijdens en na een bleekbehandeling en voor het vaststellen van de juiste bleekbehandeling bij uw patiënten.

Download nu » Opalescence_Whitening Treatment Guide_Chart_NL

Verlichten van overgevoeligheid en succesvol bleken

We willen natuurlijk allemaal tevreden patiënten. We kunnen ons zorgen maken over de groei van onze praktijk, over de boekhouding en het personeel, maar de gezondheid en het welzijn van onze patiënten staan uiteindelijk voorop. Als u de aanbevelingen in dit blog opvolgt en uw patiënten helpt door de overgevoeligheid van hun gebit te verminderen, zullen uw patiënten de bleekbehandelingen veel comfortabeler vinden en de behandeling met succes afronden.

 

Ga voor meer informatie over Enamelast, UltraEz en Opalescence naar ultradent.com/nl.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s