Bleekbehandelingen in de moderne tandartspraktijk. Een interview met tandarts dr. dr. Hammerer.

Ooit een veel bekritiseerde hype, maar nu een vast onderdeel van de moderne esthetische tandheelkunde: tandenbleken is enorm populair. Uit onderzoek blijkt dat vijftig procent van de mensen graag een witter gebit zou willen hebben. Wittere tanden en kiezen stralen immers gezondheid, vitaliteit en aantrekkingskracht uit. En dat zijn weer factoren die worden geassocieerd met succes en sympathie.

Dr. dr. Hammerer heeft van zijn passie voor perfectie en esthetiek zijn beroep gemaakt. Na zijn studie geneeskunde in Wenen koos hij voor een carrière binnen de tandheelkunde. Vanaf 2004 was hij als arts-assistent werkzaam op de afdeling prothetiek van de kliniek voor tandheelkunde van de universiteit van Wenen en in 2007 werd hij benoemd tot directeur van de tandheelkundige kliniek Josefstadt. Behalve in de esthetische en conservatieve tandheelkunde is dr. dr. Hammerer thuis op het gebied van prothetiek, mondchirurgie, implantologie en het corrigeren van malocclusies door middel van esthetische oplossingen.

 

Dr. dr. Hammerer, welke moderne bleekbehandelingen biedt u aan in uw praktijk?

Wij bieden al meer dan 15 jaar alle soorten professionele bleekbehandelingen aan in onze praktijk, van medische bleekbehandelingen in de praktijk zelf tot cosmetische bleekbehandelingen voor thuisgebruik. Bij endodontisch behandelde gebitselementen brengen we het bleekmateriaal in het gebitselement in en bleken we het element van binnenuit.

 

Met de grote variatie aan beschikbare producten op de markt is het niet altijd gemakkelijk om het meest geschikte product te kiezen. Welke producten gebruikt u voor de verschillende indicaties?

De selectie van het juiste product hangt altijd af van de patiënt en zijn of haar specifieke behoeften. De meeste van mijn patiënten hebben vooral cosmetische wensen: ze willen gewoon een witter gebit.

Voor cosmetische behandelingen van de hele tandboog gebruiken we het liefst OpalescenceTM PF-bleekgel die wordt geïnjecteerd in op maat gemaakte lepels. Daarnaast werken we met de voorgevulde Opalescence GoTM -bleeklepels die heel eenvoudig te gebruiken en ook nog eens redelijk betaalbaar zijn, wat ze vooral interessant maakt voor jongere patiënten.

Behalve cosmetische redenen zijn er nog verschillende medische indicaties om voor een bleekbehandeling te kiezen. Hiervoor zijn verschillende professionele producten beschikbaar.

Idealiter heeft een tandheelkundige praktijk bleekproducten voor elke indicatie op voorraad.

Opalescene Family_NLOpalescenceTM is een vertrouwd merk voor tandartsen en patiënten over de hele wereld, al dertig jaar lang!

 

Wat zijn uw ervaringen met bleekbehandelingen?

Wij hebben de afgelopen jaren heel veel goede en positieve ervaringen opgedaan met bleekbehandelingen.

Voor ons is het allermooiste om te zien hoe blij patiënten zijn met het resultaat en hoe hun zelfvertrouwen groeit dankzij hun nieuwe, gave glimlach. Deze patiënten zijn meestal heel tevreden en dankbaar, en komen dus graag terug bij onze praktijk.

Een ander positief bijeffect is dat patiënten vanwege hun wittere tanden en kiezen automatisch meer aandacht besteden aan hun algehele mondgezondheid. Daar worden wij natuurlijk heel blij van. Dat is dan ook een van de redenen waarom wij al jarenlang werken met OpalescenceTMbleeksystemen, met zijn perfect op elkaar afgestemde producten.

 

Waar moet voorafgaand aan een bleekbehandeling rekening mee worden gehouden? Zijn er bepaalde dingen die eerst nog moeten worden opgehelderd?

Er moet eerst uitgebreid tandheelkundig-klinisch onderzoek worden gedaan. Daarbij worden bijvoorbeeld röntgenfoto’s gemaakt en wordt de algemene tandheelkundige gezondheidstoestand beoordeeld. Is er bijv. sprake van cariës, gingivitis, parodontitis, blootliggende tandhalzen, overgevoeligheid of lekkende randen van vullingen? Daarnaast bepalen we de huidige kleur van het gebit en onderzoeken we waardoor eventuele verkleuringen veroorzaakt kunnen zijn.

Hierna volgt een uitgebreid adviesgesprek en wordt een geschikte behandelmethode aanbevolen. Met andere woorden: moeten alle gebitselementen worden gebleekt of is het alleen nodig voor solitaire gebitselementen? Is de patiënt beter af met een behandeling in de praktijk of kan hij zijn gebit zelf thuis bleken? Voordat met de bleekbehandeling wordt begonnen, wordt het gebit natuurlijk eerst professioneel gereinigd.

Alleen op die manier kan mogelijke schade als gevolg van een bleekbehandeling worden uitgesloten. Vanwege de complexe eisen ligt het voor de hand dat de verantwoordelijkheid voor bleekbehandelingen uitsluitend bij tandartsen ligt.

 

Welke veranderingen heeft het tandartsenberoep de afgelopen paar jaar doorgemaakt?

De tandheelkunde is tegenwoordig veel minder invasief dan een paar jaar geleden. Er wordt dus minder geboord en tandartsen proberen altijd zoveel mogelijk gezond gebitsweefsel te behouden. Dit betekent ook dat restauratieve ingrepen met vullingen, kronen en andere voorzieningen steeds meer plaats maken voor esthetische behandelingen.

Er wordt dus steeds meer geprobeerd om op een voorzichtige manier tot een mooi eindresultaat te komen, bijvoorbeeld met vullingen van acryl, het gebruik van verzegelingsmaterialen en natuurlijk ook met bleekbehandelingen. Uiteraard moeten wij tandartsen op die veranderingen inspelen. Zo blijven we up-to-date en kunnen we steeds aan de behoeften van onze patiënten tegemoet blijven komen.

 

Het is bekend dat de vraag de markt stuurt. Tegenwoordig zijn er steeds meer producten vrij verkrijgbaar die een stralend wit gebit beloven. Wat is uw mening over deze bleekproducten?

Bij het gebruik van producten die vrij verkrijgbaar zijn, is er geen professioneel toezicht. De patiënt krijgt geen instructies en wordt niet geobserveerd door gekwalificeerd personeel. Dat betekent dus dat het risico op verkeerd of ongeschikt gebruik heel hoog is, met alle gevolgen van dien.

Op het eerste gezicht lijken vrij verkrijgbare producten goedkoper. Maar ze hebben een veel lagere concentratie dan professionele bleekproducten. Een concentratie van 0,1% waterstofperoxide heeft nauwelijks effect. Het gevolg is dat patiënten heel ontevreden zijn, omdat de prijs-kwaliteitverhouding heel slecht is en in verband wordt gebracht met de slechte resultaten.

Hierdoor krijgen bleekbehandelingen in het algemeen helaas een slecht imago. Zoals ik eerder al zei, moeten bleekbehandelingen exclusief in handen zijn van een professioneel tandheelkundig team om dergelijke problemen te kunnen vermijden.

 

Welke risico’s zijn er volgens u bij bleekbehandelingen?

Als er sprake is van een degelijke, professioneel opgezette planning en een gezond gebit, zijn er geen risico’s of bijwerkingen te verwachten. In individuele gevallen kan het weleens voorkomen dat het gebit tijdens of kort na de behandeling tijdelijk overgevoelig is. Deze overgevoeligheid verdwijnt meestal na een paar dagen. Om overgevoeligheid te verminderen kunnen we gebruikmaken van speciale producten, zoals de desensitisatiegel UltraEZTM .

UltraEZ

 

Hoe wijst u uw patiënten op de mogelijkheid van gebitsbleekbehandelingen in uw praktijk?

Bleekbehandelingen maken, in combinatie met uitgebreide voorlichting, al jarenlang integraal deel uit van ons aanbod. Ons praktijkteam heeft op dit gebied diverse trainingen gehad. Onze patiënten worden al tijdens een professionele gebitsreiniging gewezen op de voordelen van tandenbleken. Ter ondersteuning maken wij gebruik van marketingmateriaal, zoals folders, posters of afsprakenkaartjes om meer informatie te geven.

 

Wat zou u tandartsen willen aanraden die nog geen bleekbehandelingen aanbieden of alleen een beperkt aantal mogelijkheden bieden?

Er zijn nog steeds veel collega’s die geen bleekbehandelingen aanbieden. Mijn advies is om eerst goed de bestaande literatuur te bestuderen. Er zijn tal van goed onderbouwde onderzoeken waarin wordt ingegaan op de methodes en werkingsmechanismen van tandenbleken. Het grote voordeel van ons werk is natuurlijk dat patiënten tevreden zijn. Bleekbehandelingen zijn een belangrijk instrument voor het creëren van loyaliteit bij patiënten: tevreden patiënten komen ook graag regelmatig terug. Veel van onze patiënten bevelen ons zelfs aan bij familieleden of vrienden. Iets beters kan je als praktijk niet gebeuren!

 

Bedankt, dr. dr. Hammerer!

 


 

Over de geïnterviewde:

DDr_Christian-HammererDr. dr. Christian Hammerer rondde eerst een studie geneeskunde af voor hij zich tot tandarts liet opleiden. Van 2004–2007 werkte hij als arts-assistent op de afdeling prothetiek van de kliniek voor tandheelkunde van de universiteit van Wenen. In 2007 nam hij het medisch management op zich van de tandheelkundige kliniek Josefstadt, gevestigd in de Laudongasse in Wenen, Oostenrijk, een instelling die werkt met de nieuwste technologieën. Zijn specialismen: esthetische en conservatieve tandheelkunde, prothetiek, mondchirurgie, implantologie en het corrigeren van malocclusies.

 


 

Lees hier meer over OpalescenceTM bleeksystemen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s