De voordelen van een fluoridebehandeling. Belangrijke basisbehandeling voor effectieve, betaalbare behandelresultaten

Het gebruik van fluoride heeft bij preventieve controles altijd al een belangrijke rol gespeeld. De redenen hiervoor zijn bekend: fluoride is heel effectief tegen tandbederf en overgevoeligheid. Maar welke applicatiemethode geeft het beste resultaat?

Tegenwoordig wordt fluoride vooral lokaal geappliceerd en niet meer systemisch gedoseerd. Ikzelf geef ook de voorkeur aan lokale applicatie, omdat het fluorideproduct zich direct aan het gebit hecht en dus meteen werkt op de plaats waar het nodig is. Tandartsen kunnen inmiddels kiezen uit vloeistoffen, gels en lakken met fluoride. Voor ieder wat wils dus.

Vloeistoffen en gels worden vaak aanbevolen voor thuisbehandeling. Ook ik heb dit jarenlang aan mijn patiënten geadviseerd. Helaas is het succes van dergelijke behandelingen erg afhankelijk van de motivatie van de patiënt. Maar juist patiënten die het meeste baat kunnen hebben van een fluoridebehandeling, zijn vaak niet erg gemotiveerd.

Voor deze patiënten zijn fluoridelakken ideaal. De meeste lakken bevatten 5% natriumfluoride. Het effect van deze lakken komt langzaam maar geleidelijk tot stand en om de 3 à 6 maanden appliceren is zeker voldoende. Toen ik mij verder verdiepte in dit onderwerp, kwam ik erachter dat de beschikbare lakken een aantal zwakke kanten hebben: ze hebben de neiging te gaan schiften en ze zijn lastig aan te brengen, zeker vanaf linguaal/palatinaal. Tenslotte smaken de meeste producten niet lekker en dat is nu juist voor jonge patiënten niet fijn.

Bij Ultradent Products, Inc. werken we al meer dan tien jaar aan de ontwikkeling van fluoridelakken. Ons doel is om de ideale fluoridelak te ontwikkelen die gemakkelijk in het gebruik en eenvoudig te appliceren is.

Onze Enamelast ™ -fluoridelak wordt continu verbeterd. Maar wat maakt deze fluoridelak zo bijzonder?

  • Enamelastis verkrijgbaar in handige dosisverpakkingen die direct kunnen worden aangebracht met behulp van een wegwerpborsteltje. In praktijken met meerdere behandelkamers of in tandheelkundige klinieken kunnen deze porties worden gebruikt voor één patiënt. Op deze manier kan heel zuinig worden gewerkt.
  • Daarnaast is Enamelast-fluoridelak verkrijgbaar in spuiten van 1,2 ml, voor direct appliceren met behulp van de SoftEZ™-tip. Deze zachte borstel is een soort buigbaar penseeltje dat heel geschikt is voor het aanbrengen van een uniforme laklaag. Eenmaal geopende spuiten kunnen voor de volgende patiënt worden gebruikt door er een nieuwe SoftEZ-tip op te zetten.
  • Ongeacht welke doseringsvorm u gebruikt, de Enamelast-lak is gehomogeniseerd en zal dus niet schiften. De natriumfluoridedeeltjes zijn altijd gelijkmatig verdeeld.
  • Enamelast bevat een gepatenteerd hechtingsbevorderend middel voor betere retentie. Het materiaal hecht langer aan de gebitsoppervlakken, waardoor het effect zeer sterk is. Enamelast zorgt dus voor superieure afgifte en opname van fluoride.
  • Het gladde gevoel dat de laklaag op de tanden en kiezen achterlaat, verbetert de acceptatie van de behandeling, omdat patiënten niet geneigd zijn om de lak voortijdig te verwijderen.
  • Verder waarderen patiënten van alle leeftijden de smaak van Enamelast.
  • De lak laat een vrijwel onzichtbare laag achter.
Enamelast_Unit-Dose_SyringeAan u de keus: Enamelast-fluoridelak in dosisverpakkingen of spuiten met SoftEZ-tips.

 

fischer_image_competitor varnish in a mixing well
Een lastig probleem: veel fluoridelakken hebben de neiging te gaan schiften. Op deze afbeelding is een product van een concurrent in een mengschaaltje te zien. Door het schiften is de fluoride ongelijkmatig verdeeld. Het mengen is vervolgens een behoorlijke klus. Enamelast-fluoridelak is goed gehomogeniseerd en zal dus niet schiften.

 

 

 

 

De SoftEZ-tip is gemaakt uit één stuk plastic en buigbaar. Met de zachte, gegoten borstelharen kan Enamelast-fluoridelak in een dunne, gelijkmatige laag worden aangebracht.

 

Enamelast_Before_AfterVrijwel onzichtbare laklaag: patiënten waarderen het gladde gevoel. (Links: voor / rechts: na het aanbrengen van Enamelast)

 

Het gebit hoeft niet droog te zijn voordat de lak kan worden aangebracht. Even drogen met een wattenrol of een korte luchtstroom is meer dan voldoende. De lak begint uit te harden door de aanwezigheid van vocht. Spoel het gebit na de behandeling met water of laat de patiënt met de binnenkant van zijn lippen de met lak bedekte tanden en kiezen aanraken. Let erop dat de patiënt de lak niet met de tong aanraakt als de lak nog niet volledig is uitgehard. Het beste is om de eerste 4 tot 6 uur na de behandeling geen hard of plakkerig voedsel te eten, geen alcohol te drinken en geen tanden te poetsen.

Voor het beste resultaat moet de lak op zoveel mogelijk gebitsoppervlakken worden aangebracht. Direct contact met het glazuur bevordert namelijk een superieure fluorideopname. Maar ook onbehandelde oppervlakken profiteren van de aangebrachte laklaag: het fluoridegehalte van het speeksel zal toenemen, waardoor de fluorideopname van al het aanwezige gedemineraliseerde glazuur zal verbeteren.

Bij kinderen is cariësprofylaxe vaak het doel van de behandeling. Maar fluoridelak kan ook bij volwassenen worden gebruikt als preventieve maatregel bij cervicale laesies. Veel oudere patiënten hebben last van gingivarecessie en geëxponeerde worteloppervlakken kunnen vooral na scaling en rootplaning heel gevoelig zijn. Enamelast-fluoridelak is dan een goed hulpmiddel om gevoeligheid te verminderen. Bovendien brengen we daarmee rechtstreeks fluoride aan op de plekken waar het zo hard nodig is. Met de SoftEZ-tip kunnen we de lak overal goed aanbrengen.

Met vriendelijke groeten,

Signature_Dr. Fischer

Dan Fischer

 


 

Over dr. Fischer

Dr. Dan Fischer is de oprichter en CEO van Ultradent Products, Inc., een toonaangevende fabrikant op het gebied van hoogwaardige tandheelkundige materialen, apparatuur en instrumenten, met een geschiedenis van 40 jaar op het gebied van innovatie en kwaliteit. Producten van Ultradent Products worden door tandartsen, orthodontisten, groepspraktijken, tandtechnische laboratoria, overheidsinstellingen en universiteiten over de hele wereld gebruikt. De missie van Ultradent Products is het verbeteren van de mondgezondheid wereldwijd. Ga voor meer informatie naar ultradent.com/nl.

 


 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s