Globale sociale media inzetten om patiënten lokaal te bereiken

Van patiëntenzorg tot administratie en van klinische software tot adverteren: het digitale tijdperk heeft voor alle aspecten van de tandheelkundige zorg tot behoorlijk wat paradigmaverschuivingen geleid. Veel tandartsen merken dat de zorgvraag van patiënten verandert, terwijl andere tandartsen patiënten hebben die graag virtueel een nieuwe glimlach willen testen voordat ze een behandeling laten uitvoeren. Dossierkasten zijn gekrompen tot het formaat van harde schijven en socialemediacampagnes zijn in de plaats gekomen van krantenadvertenties. Door dat laatste zijn er veel bedrijfjes opgekomen die tandartsen helpen bij het navigeren op de woelige wateren van Facebook, Instagram, Snapchat en wat er verder nog volgende maand weer aan nieuwe platforms opduikt.

Wanneer u wereldwijde platforms wilt gebruiken om een lokaal publiek te bereiken, is alleen al het maken van aantrekkelijke en levendige content een behoorlijke klus. Daarnaast kan het effectief inzetten van sociale media heel wat voeten in de aarde hebben, maar er uiteindelijk wel voor zorgen dat uw praktijk enorm groeit. Wilt u ook een constante stroom nieuwe patiënten? Onderzoek dan welke platforms het beste zijn voor uw boodschap, maak aantrekkelijke content en zorg voor regelmatige posts. Dat zou weleens de sleutel tot succes kunnen zijn.

De belangrijkste platforms

Voor tandartspraktijken springen twee platforms er duidelijk uit: Facebook en Instagram. “Wij zien geen patiënten via Twitter binnenkomen, Twitter is een nieuwsberichtenplatform geworden”, aldus Adrian Lefler, medeoprichter van My Social Practice, een in de VS actief marketingbureau voor sociale media voor tandartsen. “LinkedIn kan misschien iets zijn voor specialistische praktijken die in contact willen komen met huisartsen of andere instellingen, maar patiënten werven via LinkedIn gaat hem niet worden. Iedereen zit op Facebook en Instagram [ . . . ], dus daar moeten we ons vooral op richten.”

Instagram heeft in 2016 de populaire functie ‘Insta-stories’ geïmplementeerd, die is uitgegroeid tot de belangrijkste manier om content te delen (en op te vallen) op sociale media. “Mensen bekijken eerst de stories, zelfs nog voor ze hun feed checken”, aldus zijn collega en medeoprichter van My Social Practice, Blake Hadley. “Het is op dit moment veruit het meest populaire type content [ . . . ], want mensen identificeren zich meer met verhalen dan met wat dan ook.”

image 1

Insta-stories is een gratis mogelijkheid om contact te leggen met patiënten, terwijl Facebook steeds meer aan het overstappen is op een ‘pay-to-play’-model. Door jarenlang doorgevoerde veranderingen heeft het algoritme van Facebook de posts van bedrijven kunnen verdringen van de timeline van gebruikers… tenzij je het natuurlijk niet erg vindt om te betalen voor aandacht. “Als je bereid bent om geld te investeren, is Facebook een heel goed model,” vertelt Hadley. Lefler voegt daar snel aan toe: “Maar dan hebben we het niet over veel geld hoor. Als een praktijk 50 tot 100 dollar per maand uitgeeft (dat geldt voor de VS), is dat al een heel mooi begin. De kosten zijn niet hoog en het bereik is fenomenaal. Ik heb honderden praktijken zien overstappen van andere vormen van digitale marketing, zoals campagnes via PPC (pay per click) en [Google] AdWords, naar Facebook en die hebben daar nu een tien keer groter bereik.”

Ook Instagram is niet altijd helemaal gratis; daar zien ze je ook graag betalen. “Je kunt geld stoppen in posts op Instagram, je kunt adverteren via Instagram, maar Instagram biedt voor bedrijven een beter bereik als het gewoon organisch gaat,” aldus Hadley. “Als je volgers jouw posts liken, bereik je via de organische weg meer mensen [op Instagram].”

Hulp van influencers

Vertrouw op de expert: is dat niet de belangrijkste reden waarom patiënten naar de tandarts gaan? Tenzij ze op een onbewoond eiland zijn aangespoeld, vertrouwen mensen liever op een tandarts dan dat het hun vergaat als het personage van Tom Hanks in ‘Castaway’. Influencers op sociale media zijn uit moderne marketingstrategieën niet meer weg te denken en kunnen voor tandartsen een effectief middel zijn om op een creatieve manier hun publiek te bereiken.

Het bedrijf My Social Practice werkt in de VS bijvoorbeeld samen met influencers voor Instagram-campagnes die speciaal gericht zijn op bleekbehandelingen. Voor bleekbehandelingen bestaat een enorm groot publiek. Bovendien is het een onderwerp waar ook mensen die zelf geen tandarts zijn, gemakkelijk met elkaar over kunnen praten. De influencers die bij deze campagnes worden ingezet, ruilen bleekbehandelingen voor posts (influencers laten zich vaak betalen, maar ruilhandel, bij My Social Practice de belangrijkste methode, is heel gebruikelijk). “Wij zorgen dat [influencers] zich houden aan de richtlijn dat ze zeggen dat de posts zijn gesponsord, ze taggen de praktijk, ze taggen het type bleekbehandeling en ze zorgen voor een aantal verhalen en posts,” vertelt Hadley.

image 2

Tandartspraktijken vinden het soms lastig om de juiste influencer te vinden voor hun markt. Een account met 1,5 miljoen volgers kan lokaal een kleiner bereik hebben dan een account met 3500 volgers die precies binnen de markt van de praktijk vallen. “Voor een tandartspraktijk heb je iemand nodig die vooral ook veel lokale volgers heeft. Dat is nog niet zo gemakkelijk, omdat veel influencers juist volgers uit het hele land hebben,” legt Hadley uit. “Als je als praktijk nadenkt over samenwerking met een influencer, heeft het weinig zin om alleen te kijken naar het aantal volgers van die influencer, want je weet niet waar die volgers vandaan komen. Je moet specifiek vragen of de volgers uit jouw omgeving komen.”

Wie zich richt op het aantal volgers kan ook tegen een ander probleem aanlopen: die volgers kunnen ook fake zijn. “Veel van die grote influencers, die beroemde macro-influencers met hun miljoenen volgers, spelen vals,” zegt Lefler. “Ze kopen volgers om hun cijfers op te kloppen en dat jaagt weer de kosten op voor wat ze vragen voor het promoten van een product.”

Die nepvolgers zijn een van de redenen dat My Social Practice aanraadt om samen te werken met ‘nano- en micro-influencers’, die een kleinere, plaatselijke groep volgers hebben. “Juist daarom stappen ook meer en meer grote merken over op nano- en micro-influencers en laten ze de grote influencers links liggen,” vertelt Hadley en zegt erbij dat die kleinere groepen volgers meestal een omvang hebben tussen de 1000 en 15000 personen. “Bij die hoeveelheid mensen hebben influencers vaak een persoonlijker contact met hun volgers: ze wisselen directe berichten uit. Ze hebben dus misschien wel een kleine groep volgers, maar ze hebben wel meer invloed, omdat mensen hen meer vertrouwen.”

Maak uw eigen ‘edutainment’

Influencers zijn zeker niet de enige marketingmethode via sociale media. Sociale media kunnen een effectief marketingkanaal zijn voor het voorlichten van patiënten over producten en ingrepen, bijvoorbeeld via video’s, links naar blogs en ander marketingmateriaal. Maar, en dit is een hele grote MAAR, met droge, zeer klinische of banale informatie doet u al uw goede pogingen weer de das om. “Wie een blog van 1500 woorden [op Facebook] post over het hoe en waarom van drie keer per dag tandenpoetsen, kan er eigenlijk zeker van zijn dat niemand dat gaat lezen,” aldus Lefler. “Je kunt blijven publiceren wat je wilt, maar op die manier ga je je publiciteitsdoelen voor sociale media echt niet halen [ . . . ]. Wat mensen wel willen weten is wie u bent, wat de cultuur is binnen uw praktijk en hoe u uw patiënten behandelt.”

Wilt u uw tandartspraktijk op een succesvolle manier promoten? Zorg er dan voor dat de voorlichting die u geeft, op een aantrekkelijke manier is verpakt… het gaat om het creëren van informatief vermaak, oftewel ‘edutainment’. Kwalitatieve edutainment is ook in uw praktijk zeker te vinden zonder dat u daarvoor influencers hoeft in te schakelen. Als dit uw aanpak wordt, raadt Hadley aan om ervoor te zorgen dat u oprecht en open bent. Communiceer als persoon, niet als bedrijf. Focus op processen, niet alleen op producten. Werf mogelijke patiënten met de voordelen van een dienst die u aanbiedt, niet met de dienst zelf.

image 3Volgers krijgen op sociale media is niet alleen een kwestie van content aanmaken… je bouwt aan een publiek op basis van content waar mensen echt plezier aan beleven.

 

Ga in uw posts ook in op de normale ‘bezwaren’ van patiënten, zoals de kosten, de complexiteit van een ingreep en de planning. Als u een post online zet over hoe gemakkelijk bleekbehandelingen zijn, zorg dan dat er een directe link bij staat naar uw online-afsprakenpagina, zodat de drempel voor potentiële patiënten laag blijft. Laat uw patiënten weten hoe snel een bleekbehandeling kan gaan en wees niet bang om voorbeelden te geven van de kosten. Een professionele bleekbehandeling (wat inhoudt dat de behandeling wordt gedaan door een dentale professional) kan een eenvoudige, snelle en betaalbare ingreep zijn. Benoem al deze factoren in een post over bleekbehandelingen. En post regelmatig nieuwe informatie. “[Tandartspraktijken] moeten iedere dag iets posten. Dat kan een illustratie zijn, iets informatiefs of iets wat er is gebeurd in de praktijk,” vertelt Hadley. “Facebook en Instagram gebruiken een algoritme dat is ingesteld op continuïteit. Hoe meer u kunt posten, hoe meer zij de inhoud verspreiden onder de mensen op hun platformen.”

Volgers krijgen op sociale media gebeurt niet van de ene dag op de andere. “Misschien post u wel iedere dag iets, maar krijgt geen u enkele likes of commentaren,” legt Hadley uit. “Het heeft tijd nodig, maar continuïteit is echt heel belangrijk.”

Sociale media met succes inzetten

Sociale media zijn een beproefd middel om uw omzet op het gebied van bleekbehandelingen te vergroten. Door op de juiste manier gebruik te maken van platformen als Facebook en Instagram kunt u de aandacht vestigen op behandelingen en in contact komen met gebruikers. Om uw posts op sociale media om te kunnen zetten in echte patiënten is oprechte content nodig. Deze content moet voorlichting en vermaak bieden, zich richten op een lokaal publiek, continu gepost worden en rekening houden met de nuanceverschillen tussen platforms.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s