Zorgen rondom het coronavirus: hiërarchie van beheersmaatregelen door dr. Deanna Snitzer

Nu tandartsen hun patiënten weer ontvangen, moeten ze veel aanpassingen doen om hun praktijk ‘coronaproof’ te maken. In de dagelijkse praktijk betekent dit dat de veiligheid voor patiënt, behandelaar en praktijkteam vooropstaat. Een hele nieuwe uitdaging voor ons allemaal. Want met welke maatregelen moeten we beginnen?

Het opstellen van een vast plan zal uw praktijk helpen haar weg te vinden, terwijl de veiligste omgeving voor u, uw werknemers en uw patiënten wordt geboden. Tandarts Deanna Snitzer heeft een hiërarchisch stelsel van beheersmaatregelen ontwikkeld om tandartsen en hun teams te helpen bij het omgaan met al deze veranderingen. De grafiek is gebaseerd op aanbevelingen van de CDC en op OSHA-normen. Dr. Snitzer heeft ze aangepast naar best practices voor tandartspraktijken.

De CDC (Centers for Disease Control and Prevention, het Amerikaanse RIVM) is een gerenommeerde organisatie die zich baseert op wetenschappelijke gegevens en die tot doel heeft de volksgezondheid in de VS te beschermen. De OSHA-normen zijn Amerikaanse voorschriften op het gebied van gezondheid en welzijn. Ze zijn gebaseerd op de Occupational Safety and Health Act van 1970 (OSHAct) die is aangenomen om te voorkomen dat werknemers overlijden of ernstig gewond raken op het werk. In deze wet staat dat werkgevers moeten zorgen voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden.

Dr. Snitzer noemt het een startpunt, geen standaardoplossing, en ze benadrukt dat uw eigen klinische oordeel over wat het beste is voor uw praktijk, de beste manier is om een veilige werkomgeving te creëren.

Hierarchy of Controls Pyramide

Dr. Snitzer’s hiërarchie van beheersmaatregelen. Meer informatie vindt u hier.

“Patiënten moeten weten dat hun tandarts onderzoek heeft gedaan [naar veiligheidsprotocollen], dat er een plan is en dat het hele team aan boord is.” Snitzer vervolgt met “[Tandartsen] moeten hun werkzaamheden hervatten op een zeer specifieke, veilige manier. De maatregelen moeten goed doordacht én openbaar zijn. Bovendien moeten ze in de hele praktijk op dezelfde manier worden geïmplementeerd.”

Technische beheersmaatregelen

De eerste maatregel die we normaal gesproken zouden treffen om onze praktijk zo veilig mogelijk te houden, is het risico elimineren. Maar in het geval van COVID-19 (of andere virussen) is het onmogelijk om met een toverstaf te zwaaien en de oorzaak van het probleem volledig weg te nemen. “We kunnen niet gewoon wensen dat dit virus niet bestaat, of het laten verdwijnen uit de maatschappij” aldus Snitzer. “Het document dat ik heb gemaakt, gaat over zaken waar we wel controle over kunnen hebben. En dat zijn als eerste de technische beheersmaatregelen: proberen het risico buiten de deur te houden en onze patiënten screenen voor ze binnenkomen.”

Technische beheersmaatregelen bestaan onder andere uit:

  • Patiënten 24 uur voor hun bezoek screenen met vragen zoals aanbevolen door de CDC
  • Temperatuurcontrole van patiënten voor binnenkomst in de praktijk
  • Geen externe personen de praktijk binnenlaten
  • Tijdschriften en speelgoed uit uw praktijk verwijderen om te voorkomen dat meerdere personen deze aanraken
  • Wanneer het weer dit toelaat, ramen en deuren openen om te ventileren
  • Barrières aanbrengen, zoals transparante spatschermen bij de receptie
  • Regelmatige desinfectie van receptie, wachtkamers, wachtkamermeubilair, deurklinken, toiletten en andere openbare ruimtes in de praktijk
  • Handdoeken voor eenmalig gebruik in wasruimtes

Dr. Snitzer benadrukt vooral het belang van het screenen van patiënten. “Als het probleem niet bij u binnenkomt, hoeft u zich er ook geen zorgen over te maken”, aldus Snitzer.

Bestuurlijke beheersmaatregelen

Blog 25 2 Copy 29

Door COVID-19 verandert er veel in de dagelijkse routine. In de hiërarchie van beheersmaatregelen van dr. Snitzer staan veel mogelijke oplossingen. “Houd zoveel mogelijk afstand, zorg voor zoveel mogelijk afscherming tussen uzelf en uw patiënten, zorg dat er zo min mogelijk contact is tussen mensen [. . . ]. Dit is een behoorlijke uitdaging, maar het zijn dingen die we nu moeten doen.” Ze raadt aan om uw parkeerplaats als ontvangstruimte te gebruiken. “We laten patiënten bellen of sms’en wanneer ze er zijn. Daarna gaat een van onze medewerkers in de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) naar buiten om de temperatuur van de patiënt op te nemen en er zeker van te zijn dat hij of zij geen symptomen vertoont.”

“In de ideale situatie hebben patiënten maximaal één of twee keer contact met onze medewerkers.”

Zodra patiënten binnenkomen, laat dr. Snitzer hen direct hun handen wassen met zeep of desinfectiemiddel. “Zodra ze schone handen hebben, kunnen ze direct worden meegenomen naar de behandelkamer,” zegt ze. “In de ideale situatie hebben patiënten maximaal één of twee keer contact met onze medewerkers.” Ze laat patiënten ook hun handen wassen met zeep of desinfectiemiddel wanneer ze haar praktijk verlaten en benadrukt dat schone handen een prioriteit zijn voor haar personeel. “Doe ’s avonds handcrème op of gebruik overdag een handcrème die veilig is in combinatie met handschoenen. Zo voorkomt u dat uw huid uitdroogt en gaat barsten. Handen wassen in het zicht van patiënten kan hen helpen zich veiliger te voelen.”

De praktijk van dr. Snitzer accepteert creditcardbetalingen via de telefoon en cheques die onder de deur zijn geschoven.

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Blog 25 2 Copy 28

Terwijl iedereen het nu heeft over persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) en mondneusmaskers en andere uitrustingen veel voorkomen in het openbaar, zijn ze voor medische professionals noodzakelijker dan ooit.

YouTube Video

Alle citaten van dr. Snitzer zijn afkomstig uit het bovenstaande gesprek met Hartley Lojik van Ultradent Products. Klik hier om de video te bekijken.

Mondneusmaskers, schorten, haarnetjes, veiligheidsbrillen, handschoenen en beschermingspakken zijn het nieuwe normaal. Dr. Snitzer noemt deze als “laatste verdedigingslinie” in haar hiërarchie van beheersmaatregelen.

U kunt de aanbevelingen van het ECDC (European Center for Disease Prevention and Control) voor het aan- en uittrekken van PBM in de gezondheidszorg hier vinden.

Kijk voor meer informatie rondom COVID-19 en tandartspraktijken in Nederland op hier.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s