Professioneel bleken: perfecte aanvulling op esthetische behandelingen

– Gebruikersverslag van mondhygiëniste Tanja Falck –

Wie wil dat nou niet: een stralende, witte glimlach waarmee je je eigen persoonlijkheid en charisma benadrukt? Esthetische tandheelkunde speelt in onze moderne maatschappij een steeds belangrijkere rol. Maar een mooi en aantrekkelijk uiterlijk is niet de enige reden. Gezonde, witte tanden en kiezen zorgen voor meer zelfvertrouwen en sociale acceptatie van patiënten.

Dankzij moderne bleekoplossingen en esthetische behandelconcepten is die zo felbegeerde stralende glimlach tegenwoordig goed te realiseren. Maar er zijn grote verschillen tussen de vele behandelingen die nu op de markt zijn. Er zijn bleekbehandelingen voor diverse indicaties en ze verschillen van elkaar in draagduur, stoeltijd en kosten, om nog maar te zwijgen over het uiteindelijke resultaat. Daarom moeten we de wensen en doelen van de patiënt goed in kaart brengen voordat we met een specifieke behandeling beginnen. Onlangs bezocht een 31-jarige vrouw onze praktijk. Ze wilde de esthetiek van haar gebit verbeteren en ook iets laten doen aan de kleur. Omdat ze niet rookte en een gezonde leefstijl had, was ze al een paar jaar niet meer naar de tandarts geweest. Alle gebitselementen waren sterk verkleurd. Er waren duidelijk zichtbare caviteiten in het front (element 11 en 21) en ook een secundaire caviteit in element 22 mb was ontsierend (afb. 1 en 2).

Afbeelding 1 en 2: Beginsituatie

Gelukkig was er geen sprake van parodontale problemen.

De patiënte had een beperkt budget. Daarom besloten we stap voor stap te werk te gaan. Met behulp van het VITA-kleurensysteem bepaalden we de oorspronkelijke kleur van de gebitselementen. Die bleek bij A3 te liggen. Nu alle klinische factoren bekend waren, bespraken we de verschillende behandelmogelijkheden met onze patiënte en kwamen zo uit op een geschikte ingreep, inclusief een professionele bleekbehandeling, endodontische behandelingen en esthetische composietvullingen en -kronen.

Voordat ik met de bleekbehandeling kon beginnen, moest ik eerst de verkleuringen, vlekken en calcificaties verwijderen door middel van een professionele gebitsreiniging. Hiervoor gebruikte ik een ultrasoonscaler en een poeder-waterstraalapparaat (afb. 3).

Afb. 3: Na de professionele gebitsreiniging

Vervolgens werden de frontelementen (11 en 21) met de zichtbare vullingen endodontisch behandeld door onze tandarts. Toen konden we beginnen met de bleekbehandeling. We gebruikten hiervoor OpalescenceTM PF-bleekgel met 16% carbamideperoxide (Ultradent Products) en op maat gemaakte lepels. Omdat er nog meer esthetische behandelingen gepland waren, bleekten we eerst element 35-45 in de onderkaak en element 15-12 en 22-25 in de bovenkaak. Element 16 ontbrak. De eerste behandeling in onze praktijk had kleur D2 als resultaat. Ik liet de patiënte daarna zien hoe zij de bleekgel in de lepels kon doen en overhandigde haar de spuiten voor de verdere behandeling thuis.

De patiënte voerde de bleekbehandeling thuis vijf dagen lang uit en droeg de lepels dagelijks twee uur. Bij controle in onze praktijk stelden wij een kleurverandering vast die dicht bij D2 lag (afb. 4-6).

Afb. 4 – 6: Na vijf dagen bleken: tijdelijke kronen en eerste afspraak voor controle in de praktijk

Afb. 4

Afb. 5

Afb. 6

Daarna ging de patiënte op vakantie, maar wel door met de bleekbehandeling, in totaal nog eens vijf dagen, ook weer telkens twee uur. Bij de tweede controle in de praktijk was er sprake van een stralende, natuurlijke gebitskleur B1, waarmee de patiënte enorm tevreden was (afb. 7).

Afb. 7: Na tien dagen bleken: afspraak voor controle in de praktijk

Daarna zijn de tijdelijke kronen geplaatst.

We hebben toen extra foto’s gemaakt, zodat de tandtechnicus de permanente kronen kon maken in de juiste kleur. De permanente kronen van 11 en 21 en de prachtige, nieuwe composietvulling van 22 mb werden later aangebracht, direct nadat de hele bleekbehandeling was afgerond (afb. 8 en 9).

Afb. 8 en 9: Eindresultaat: permanente kronen, nieuwe vulling, kleur B1

De definitieve behandeling van de molaren werd nog dezelfde maand uitgevoerd.

Om de kleur van het gebit zo wit en stralend mogelijk te houden, raadde ik de patiënte aan om haar gebit thuis goed te blijven verzorgen en twee keer per jaar professioneel te laten reinigen. Ook adviseerde ik haar om direct na het bleken voedsel en dranken te laten staan die verkleuringen veroorzaken. Indien nodig kan ze later altijd een opfrisbehandeling nemen, bijvoorbeeld met Opalescence GoTM (6% waterstofperoxide) en gemakkelijke, voorgevulde UltraFitTM-lepels.

Als we een bleekbehandeling op deze manier aanpakken, kunnen we prachtige esthetische resultaten en een stralende glimlach realiseren zonder enorme investeringen te moeten doen. Kies dan wel voor een professioneel bleeksysteem, zoals Opalescence PF. Na de eerste instructie in de praktijk kan de patiënt de behandeling zelf thuis uitvoeren zonder dat daarvoor kostbare tijd in de praktijk en aan de stoel nodig is. Bovendien is de formule van Opalescence PF heel mild en toch bijzonder effectief.

Ik werk inmiddels al twaalf jaar met Opalescence PF. In onze praktijk wordt deze bleekgel zelfs nog een paar jaar langer gebruikt. Opalescence PF is verkrijgbaar in twee concentraties (10% en 16%) en is eenvoudig in gebruik, zowel voor de dentale professional als de patiënt. De gel bevat de PF-formule (kaliumnitraat en fluoride) voor milde, maar effectieve behandelingen. Naast Opalescence PF zijn er nog meer Opalescence-producten voor cosmetische en medische bleekbehandelingen.

Wij hebben fantastische ervaringen met Opalescence en werken er altijd graag mee. Onze patiënten waarderen de flexibiliteit en efficiëntie van het Opalescence-systeem en de interessante prijs-kwaliteitverhouding ervan. Ze hebben altijd de keus uit behandelingen met individuele, op maat gemaakte lepels, of voorgevulde UltraFit-lepels. Na al die jaren is het nog steeds een feest om te zien hoe blij onze patiënten na de bleekbehandelingen zijn en hoe hun leven door hun nieuwe, stralende, witte glimlach een heel andere draai kan krijgen!

Tandarts: Christel Bruun-Eriksen

Mondhygiëniste: Tanja Falck


Over de auteur

Tanja Falck werkt als mondhygiëniste in een particuliere tandheelkundige praktijk in het noorden van Noorwegen. Zij richt zich op profylaxebehandelingen, professionele mondhygiëne en het voorkomen van parodontale aandoeningen. Daarnaast streeft Tanja naar een holistische benadering van professioneel bleken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s