Hoe maak je een meesterstuk: restauraties van topkwaliteit met het sjabloonsysteem Uveneer® Extra

Michelangelo had vier jaar nodig voor het schilderen van de Sixtijnse Kapel en twee jaar voor het maken van zijn beeld van David.

Voor het maken van een meesterstuk is tijd nodig en de meeste tandartsen kunnen zich die luxe niet permitteren. Het maken van een kunstwerk is voor tandartsen met hun drukke dagschema is een echte uitdaging. Maar gelukkig zijn er instrumenten op de markt die iedereen in een artistiek genie, een soort Michelangelo, kunnen omtoveren.

“Ik wil niet worden gezien als een kunstenaar, want ik wil graag dat het reproduceerbaar is wat ik maak”, aldus restauratietovenaar dr. Rafael Beolchi. “Wie niet volgens een bepaalde methode werkt of met bepaalde parameters […], zoals ik ze noem, moet het wiel steeds opnieuw uitvinden. Je doet dan alles op goed geluk.”

Met het Uveneer® -sjabloonsysteem hoeven tandartsen niet langer in het duister te tasten. Het systeem is het beste te vergelijken met calqueerpapier. De tandarts hoeft de sjablonen alleen nog maar ‘over te trekken’ en af te werken. Op deze manier kan elke tandarts consistente, voorspelbare, symmetrische directe composietveneers, mock-ups, tijdelijke voorzieningen etc. maken. Het UveneerTM Extra-sjabloonsysteem vormt een aanvulling op de originele Uveneer-sjabloonfamilie. Tandartsen kunnen hun composietrestauraties nu van een nog natuurlijker vormgegeven anatomie voorzien.


Dankzij het innovatieve ontwerp van de Uveneer Extra-sjablonen behaalt u voorspelbare, mooie en natuurlijke resultaten.

Aantoonbaar bewezen en betrouwbare methode achter de kunst van veneers

Onlangs sprak ik met een van de interne ontwerpers van Ultradent Products over een serie werkstukken waar hij in zijn vrije tijd aan werkt. Zijn specialiteit is de airbrushtechniek en terwijl hij mij uitlegde hoe dat in zijn werk gaat, had ik plotseling een eureka-momentje: hij werkt niet uit de vrije hand, maar maakt een serie sjablonen die hij op elkaar legt. Vervolgens werkt hij de witte gedeelten stap voor stap af met de airbrushtechniek tot het kunstwerk klaar is.

Ook met dr. Beolchi had ik het eerder al eens over iets vergelijkbaars. “Ik beheers de ‘kunst’, maar ik wil er niet op moeten vertrouwen”, vertelde hij me toen. “Daarom wil ik methodes en parameters creëren waarmee ik mijzelf kan bewaken; want ik word natuurlijk niet iedere dag wakker met het gevoel dat ik een Leonardo Da Vinci of een Michelangelo ben.”

Dr. Beolchi ziet dit soort parameters ook terug in sommige beroemde kunstwerken. “Ik herinner me nog dat ik in Florence voor het eerst ging kijken naar het beroemde beeld van David [van Michelangelo]. Er zijn er twee, het ene is een replica op het plein in de stad en het origineel staat in het museum. Het origineel is echt fantastisch […], je kunt zien dat hij volgens bepaalde parameters heeft gewerkt. Natuurlijk is het bovenal een kunstwerk, maar er zit veel meer methode in dan je op het eerste gezicht zou denken.”

Met de Uveneer Extra-sjablonen heeft u zo’n methode in huis waarmee u prachtige, minimaal invasieve, directe composietveneers kunt maken.

Consistente kwaliteit

Patiënten rekenen erop dat tandartsen voorspelbare werkstukken maken. Goede onlinebeoordelingen en mond-tot-mondreclame zijn goud waard voor dentale marketing. Maar een patiënt die een tandarts kiest op basis van beoordelingen of aanbevelingen, heeft natuurlijk wel bepaalde verwachtingen over de kwaliteit van de werkstukken die de tandarts aflevert.

Uveneer Extra-sjablonen zorgen voor consistente kwaliteit. Altijd.

Uveneer Extra-sjablonen zijn een aanvulling op de originele Uveneer-sjablonen en bevatten vier nieuwe ontwerpen voor de frontelementen van de bovenkaak: Extra Large, Large, Medium en Square.

“Ik wil niet dat mijn patiënten gaan rekenen op mijn artistieke [kwaliteiten], want wat als die mij opeens in de steek laten?”, aldus Beolchi. “Het kan natuurlijk gebeuren dat ik me een dag niet goed voel of bijvoorbeeld slecht nieuws heb gekregen […] Ik wil niet als kunstenaar op mijzelf moeten vertrouwen.”

Als patiënten de deur van uw praktijk uitstappen met werkstukken van een hoge, consistente kwaliteit, is dat de eerste stap om goede beoordelingen te krijgen. Met de opkomst van sociale media is het belangrijk om te beseffen dat tandartsen niet alleen veneers maken voor patiënten in de echte wereld. Hun glimlach speelt ook in hun digitale leven een belangrijke rol. En niet alleen dat, een glimlach met de nieuwe veneers in een Instagram-post kan voor een praktijk heel mooie reclame zijn. Soms is die ene post voldoende om een heel nieuw publiek aan te boren van potentiële patiënten. Dat nieuwe publiek verwacht van de tandarts dan wel dat hij de kwaliteit kan reproduceren die zij gezien hebben in de post.

Tijd en geld: kosten besparen met het Uveneer-systeem

Tijd is een kostbaar goed en dat geldt ook binnen de dentale branche. Er is nooit genoeg van en tandartsen proberen continu om meer tijd uit hun agendaְ’s te persen.

“[Tandartsen] moeten werken volgens een planning. Misschien heb ik een uur? Of anderhalf uur? Soms heb ik maar dertig minuten om iets voor elkaar te krijgen,” vertelt dr. Beolchi. “Werken volgens een methode voelt daarom veiliger en helpt om […] je kunstzinnigheid te ontwikkelen.”

Met het Uveneer-sjabloonsysteem kunt u sneller werken en kosten besparen bij het maken van directe composietveneers. De Uveneer-sjablonen zijn geschikt voor alle soorten composietmateriaal en helpen bij het maken van een prachtig gevormde restauratie, zowel op solitaire als op meerdere elementen. Het Uveneer-systeem heeft sjablonen voor de frontelementen van de bovenkaak en onderkaak en Uveneer Extra heeft extra ontwerpen voor de frontelementen van de bovenkaak. De ontwerpen zijn gebaseerd op de echte anatomie van gebitselementen. Dit voorkomt mogelijke fouten die er anders voor zouden zorgen dat de ingreep langer duurt en de dagplanning in de war raakt. Uveneer Extra-sjablonen hoeven nauwelijks afgewerkt of gepolijst te worden: nog een factor waarmee tandartsen veel tijd besparen.

Tandartsen over het Uveneer-sjabloonsysteem

Artsen van over de hele wereld vertrouwen op het Uveneer-sjabloonsysteem voor het maken van composietrestauraties van topkwaliteit en de voordelen van dit systeem worden steeds bekender:

“In één dag kon ik maar liefst 11 mock-upveneers maken die oorspronkelijk niet gepland waren. Zo konden er enkele nieuwe casussen in behandeling worden genomen. Ik zou niet meer zonder willen.” — Dr. Chad Wagener, tandarts

“Een geweldig instrument om snel en gemakkelijk mooie anteriorrestauraties mee te maken.” — Dr. Gary M. Radz, tandarts


Het Uveneer Extra-sjabloonsysteem bootst de anatomie van gebitselementen na, voor authentieke, natuurlijke resultaten.

“De eenvoud van Uveneer is absoluut verbluffend. Waarom heb ik hier niet aan gedacht?” — Dr. John C. Comisi, tandarts, MAGD

“Uveneer maakt de praktijk van esthetische tandheelkunde in het anteriorgebied gemakkelijker, sneller en beter.” — Dr. George Freedman, tandarts

Schoonheid door voorspelbaarheid

Sommige mensen zijn geboren kunstenaars, andere echte wetenschappers. Sommige zijn geen van beiden en moeten continu zwoegen om vaardigheden te ontwikkelen in beide hersenhelften. “Ik ben niet als tandarts geboren. Bij mijn geboorte wist ik niet eens hoe ik mijn veters moest strikken, maar nu weet ik het. En dat is echt moeilijker dan het restaureren van een gebitselement, maar daarmee heb ik dan ook veertig jaar ervaring”, grinnikt Beolchi. “Sommige mensen moeten meer moeite doen om iets te bereiken […] maar wie een methode heeft en steeds blijft oefenen, komt er uiteindelijk wel. Als we dat punt hebben bereikt, voelen we ons zeker genoeg om onze kunstzinnige kant te ontwikkelen.”

Dankzij het Uveneer- en Uveneer Extra-sjabloonsysteem kunnen tandartsen consistente, goed te plannen, natuurlijk ogende veneers maken. En zo word je vanzelf de Michelangelo van de composietrestauraties.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s